Jak si holokrčky udržují chladnou hlavu

16. březen 2011
Monitor

Skotští vědci objevili zajímavý mechanismus, díky kterému jedno plemeno slepic získalo velmi bizarní vzhled.

Holá krocaní hlava „přimontovaná“ na těle slepice – tak vypadá zvláštní plemeno drůbeže, které vzniklo před několika stovkami let v Rumunsku. Holokrčky, které jsou v angličtině známé jako Transylvanian Naked Neck, dokážou výborně snášet horko, protože jejich dlouhý nahý krk efektivně odvádí tělesné teplo. Genetiky z Roslin Institute na Edinburghské univerzitě zajímala genetika, která holokrčkám dodává tak unikátní vzhled i vlastnosti. Podívali se na geny, které jsou společné všem domestikovaným ptákům, a hledali rozdíly mezi holokrčkami a plemeny slepic s „konvenčnějším“ vzhledem.

Nakonec došli k závěru, že vzhled holokrček je výsledkem komplexní genetické mutace, jejíž efekt zesiluje kyselina retinová. Tato látka vzniká při metabolismu vitamínu A a u holokrček je její produkce koncentrovaná v pokožce krku. Tam kyselina retinová zesiluje signalizaci, která potlačuje růst peří. Objev ukazuje, jak se díky metabolismu vitamínu A mohla vyvinout holohlavost také u dalších skupin ptáků, jako jsou například supi. Zároveň ukazuje možnosti jak zvýšit odolnost plemen drůbeže šlechtěných pro horké klima rozvojových zemí.

Zdroj: University of Edinburgh, PLoS Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.