Léky na malárii zpomalily rakovinu slinivky

16. březen 2011
Monitor

Nádory slinivky patří k těm nejzhoubnějším. Vědcům se však podařilo zbrzdit jejich růst u pokusných myší pomocí léků proti malárii.

Karcinomy slinivky břišní jsou vysoce zhoubné a velmi rychle rostou, takže léčba pacientovi obvykle prodlouží život jen o několik měsíců. Výsledky preklinické studie vědců z Dana-Faber Cancer Institute však naznačují, že zpomalení růstu nádorů slinivky není nemožné a že se k němu dokonce dají využít již schválené a hojně využívané léky.

Vědci pracovali s látkou hydroxychlorochinem – formou léčiva chlorochinu, které se využívá jako antimalarikum a v terapii některých autoimunitních nemocí, jako je například revmatoidní artritida. Nejprve zjistili, že v kulturách nádorových buněk tento lék brání procesu autofágie. Normálním buňkám tento obranný proces umožňuje zbavit se poškozených součástí. V nádorových buňkách je ale mnohem intenzivnější a usnadňuje růst nádoru i jeho vzdorování chemoterapii. V dalším experimentu zkusili hydroxychlorochin podávat pokusným myším s rakovinou slinivky. Pak už jen mohli pozorovat masivní zpomalení růstu karcinomů, které dokazuje, jak moc jsou nádory slinivky na procesu autofágie závislé.

Žádná z neošetřených myší s rakovinou slinivky nepřežila déle než 140 dní. Myši, které dostávaly hydroxychlorochin, však žily nejméně 180 dní. Hydrochlorochin je levný, dostupný a má relativně mírné vedlejší účinky. Vědci proto plánují malou klinickou studii, ve které by u pacientů s pokročilým stádiem rakoviny slinivky lék zkusili zkombinovat s ozařováním.

Zdroj: Dana-Farber Cancer Institute

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.