Otevření Labské filharmonie je v nedohlednu, náklady rostou

17. březen 2011
Zblízka

Už letos se měla v plné nádheře tyčit nad hamburským přístavem nová dominanta – architektonicky impozantní stavba Labské filharmonie. Původní vedení města si slibovalo, že se nový kulturní stánek zařadí mezi přední světové scény podobně jako opera v Sydney.

Dnes už je jisté, že slavnostní pásku bude přestříhávat nová politická reprezentace. Kdy k tomu dojde, je stále nejisté. Stavba se stále protahuje a náklady rostou do astronomických rozměrů.

Namísto ve velké večerní vstupuji do Labské filharmonie v holínkách a přilbě. Už dnes se dá tušit, že se tu rodí výjimečná budova. Stále však jde jen o hrubou stavbu.

„V každém případě je to neobvyklý projekt. Vzniká přestavbou bývalého císařského špejcharu. Zajímavé je, že s tím nápadem nepřišlo město, ale soukromé osoby,“ dozvídám se od projektového manažera Karla Blafa Peterse, s nímž se vydávám na prohlídku.

Prohlídka rozestavěné Labské filharmonie

Projektu se chopili švýcarští architekti Herzog & de Meuron. Jejich ateliér se může pochlubit takovými skvosty, jako jsou olympijské ptačí hnízdo v Pekingu, londýnská New Tate Gallery nebo americké Young Museum.

Nacházíme se ve vstupní hale Labské filharmonie, která bude mít celkem 2870 míst ve všech třech sálech. Kromě toho tu bude hotel, byty a restaurace.

Vyjíždíme výtahem do 15. patra Labské filharmonie. Ocitáme se v největším sále. Takový jsme prý ještě neviděli. Bude totiž vypadat úplně jinak než jakékoli jiné koncertní sály. Orchestr bude uprostřed a diváci budou sedět okolo.

Zatím je k vidění holý beton a dráty. Sál má mít samozřejmě i výjimečnou akustiku. Kdy tu však některá prestižní filharmonie poprvé naladí nástroje, je zatím ve hvězdách. „Nyní to plánujeme na rok 2013, za dva a půl roku,“ tvrdí mi projektový manažer, s nímž se výtahem se spouštím o několik pater níže.

Labská filharmonie budí v obyvatelích Hamburku rozporuplné pocity

„Teď jsme na místě, kam bude mít přístup každý obyvatel Hamburku, aniž by potřeboval nějaký lístek. Filharmonie bude pro všechny,“ ukazuje mi. Ne všichni v Hamburku však jsou touto nabídkou nadšeni.

Už letos se měla tyčit nad hamburským přístavem nová dominanta

Krásný výhled na přístav mnoha Hamburčanům kazí představa, že náklady na stavbu se vyšplhaly na 399 miliónů. 323 miliónů zaplatí město. „Pro mě je důležité, aby se dodržel slib, který dal bývalý Senát, a to že stavba nepůjde na úkor financování kultury. Myslím, že to se zatím dodržovalo,“ nechala se slyšet nová hamburská ministryně pro kulturu Kisselerová.

Několikrát se před Labskou filharmonií sešli demonstranti. Stavbu posměšně označili jako pomník pro bohaté.

Většina místních je však na projekt hrdá. „Co je velké, co zabírá hodně plochy, je drahé,“ říká obyvatel hansovního města, který věří, že Labská filharmonie v Hamburku se stane pro Evropu tím, čím je pro Austrálii opera v Sydney.


Zvětšit mapu: místo, kde vzniká Labská filharmonie, budoucí architektonická dominanta Hamburku

autor: kls
Spustit audio