Otevření zrekonstruovaného pavilonu hrochů v Zoo Ostrava

17. březen 2011

Pavilon hrochů v ostravské zoologické zahradě prošel za poslední rok rozsáhlou rekonstrukcí, která zcela změnila jeho podobu, ale hlavně přispěla k výrazným úsporám vody a energií. Pro veřejnost bude znovu slavnostně otevřen zítra, tj. v pátek 18. března v 9:00 hod.

Po slonech, medvědech, lemurech, hulmanech, supech, sovách, orlech a některých dalších druzích zvířat, která se již nového bydlení dočkala, přišli na řadu i hroši. U návštěvníků tolik oblíbená zvířata, jež jsou s naší zoo neodmyslitelně spojena, jsou navíc erbovním druhem ostravské zoo. Cílem rekonstrukce jejich starého objektu postaveného v 70. letech minulého století bylo především snížení nesmírně vysoké energetické náročnosti provozu pavilonu a zlepšení životních podmínek pro zde chovaná zvířata. V rámci stavebních úprav došlo k výměně střechy, vstupních vrat a velké části obvodového pláště budovy. Součástí projektu byla také změna vytápění objektu ze stávající elektrické energie na obnovitelný zdroj energie, konkrétně dřevěné pelety, a zavedení alespoň jednoduché filtrace vody, která přispěje k větší čistotě v hroším bazénu a zásadně sníží i stávající velmi nepříjemný zápach v pavilonu.

Po téměř roce tak budou mít návštěvníci zoo opět možnost pozorovat i hrochy. Ti byli po dobu rekonstrukce přestěhováni do prostor po nosorožcích, které ovšem nebyly přístupné pro veřejnost. V letních měsících byli hroši občas k vidění alespoň ve venkovním výběhu. Návštěvníci se mohou těšit na třiatřicetiletou samici Katku, jejího partnera, o deset let staršího samce Honzu, a na jejich mládě, samečka, který se narodil 20. července loňského roku.

Tolik potřebná rekonstrukce se mohla uskutečnit díky finančním prostředkům v rámci Finančního mechanismu Norsko (17,5 mil. Kč) a díky spolufinancování ze strany zřizovatele Zoo Ostrava – statutárního města Ostrava (19 mil. Kč). Realizace tohoto projektu bezpochyby výrazně přispěje k dalšímu zvýšení návštěvnické atraktivity naší zoologické zahrady a k posílení jejího postavení nejnavštěvovanějšího turistického cíle Moravskoslezského kraje.

Pavilon hrochů po rekonstrukci

Pavilon slavnostně otevře ředitel zoo pan Ing. Petr Čolas a náměstek primátora pan Ing. Dalibor Madej.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio