Housenky tkají růžové hedvábí

17. březen 2011
Monitor

Larvy bource morušového vstoupily do 21. století a kromě obyčejného bělavého hedvábí se naučily tkát jasně růžová vlákna.

Noční motýl bourec morušový (Bombyx mori) se chová už déle než 5 000 let. Jeho housenky tuto dobu strávily tím, že svými slinnými žlázami lidem tkaly bělavá vlákna hedvábí, která se sesbírala a barvila do různých odstínů. Výzkum materiálových inženýrů ze Singapuru však dokazuje, že v příštích letech nebude barvení hedvábí nezbytné. Larvy bourců jsou velmi hltavé a kromě listí moruší jsou ochotné sežrat i jinou potravu – například směs brusinek a fluorescenčního barviva. Následkem takové diety se housenky zbarví do téměř neonové růžové a při kuklení netkají obyčejná bílá, ale jasně růžová vlákna hedvábí.

Celý proces výroby růžových hedvábných vláken je podle svých autorů dostatečně jednoduchý a laciný na to, aby se dal přizpůsobit průmyslovým měřítkům. Tím, že by odpadlo barvení, by se snížila spotřeba vody a barviv, takže se dá označit také za ekologicky šetrný. Vyloučené nejsou ani medicínské aplikace – inženýři naznačují, že podobným postupem by bylo možné vyrobit funkční hedvábí s antibakteriálními nebo protizánětlivými účinky, které by se používalo k výrobě obvazů.

Zdroj: Advanced Materials

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.