Osamu Okamura

19. březen 2011

V sobotu si moderátor Tomáš Pancíř povídal a architektem Osamu Okamurou, který nastínil, jak se Japonci vyrovnávají s událostmi, které je postihly. Podle něj se snaží žít běžným životem, který jim pomůže odbourat traumata a šok ze zemětřesení a tsunami. „Přístup Japonců je organizovaný a věcný. Vědí, že panikou ničemu nepomůžou,“ vysvětluje.

Osamu Okamura se přestěhoval s rodinou do Česka, když mu byly tři roky. I proto má zprávy z Japonska pouze zprostředkované, tedy od své rodiny, která žije v Tokiu. Tuto megalopoli sužovaly především následné otřesy, ale také vypínání elektřiny a výpadky mobilní sítě.

„Kombinace tsunami a zemětřesení byla neočekávaná,“ zdůrazňuje Osamu Okamura s tím, že Japonsko se na velké zemětřesení chystalo desítky let, protože velká zemětřesení se vrací přibližně každých 60 let. Jak připomíná, Japonci se na možnost otřesů důsledně připravují. „Každý rok se konají nácviky ve školách. Děti si nasadí polstrované kapuce a vybíhají na školní dvůr,“ popisuje.

Největší nebezpečí jsou během zemětřesení budovy. Proto je třeba utéct na volné prostranství. Obyvatelé Tokia tedy nejčastěji utíkají do parků nebo na školní hřiště. „Každý má doma plánek se svým shromaždištěm a také nouzový balíček s jídlem, vodou a lékařským materiálem.“

Moderátor Tomáš Pancíř se ptal také na specifika japonské architektury. Jak se stavějí budovy, které mají odolat zemětřesení? A jak jsou pro tyto případy zajištěna okna? Jaký názor má Osamu Okamura na českou architekturu? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Osamu Okamurou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio