Aktuální informace o sloním mláděti

18. březen 2011

Děkujeme všem za podporu a za všechny povzbudivé emaily, které nám posíláte. Jsme pochopitelně i terčem spousty nesouhlasných a někdy i nenávistných emailů či telefonátů. Zpravidla podle toho, v jakém duchu je zrovna které aktuální zpravodajství více laděno.

Momentální stav v pátek 18. března v 15.00 hod. je následující. V průběhu noci ze čtvrtka na pátek i během dnešního dopoledne se sloní sameček několikrát opět napil od své mámy Vishesh. Podařilo se tedy zatím to nejdůležitější – udržet trvalý kontakt nezkušené matky prvorodičky s mládětem. Mládě je také pravidelně ošetřovateli dokrmováno oddojeným mlékem své matky.

Agresivita samice Vishesh již delší dobu pozvolna ustupuje, matka se uklidňuje a postupně se učí o svého potomka starat. Pracovníci zoo jsou v trvalém kontaktu s řadou českých i evropských kolegů a odborníků a podnikají všechny kroky, které by mohly napomoct a vést ke zdárnému vývoji mláděte.

Oddojování mléka slonici Vishesh

Celá situace v pokusu o odchov prvního živě narozeného slůněte v historii československých zoologických zahrad je a ještě dlouho zůstane nejistá a jakákoli prognóza je v tuto chvíli zbytečná. I přes malinké uklidnění situace ještě není ani zdaleka vyhráno, kdykoli může opět dojít ke zvratu.

Všechny další podrobné informace a vysvětlení jsou obsaženy v našich předchozích tiskových zprávách a jsou k dispozici na našich webových stránkách www.zoo-ostrava.cz.

autoři: Zoo Ostrava , Petr Čolas
Spustit audio