Botanické zahrady šířily invazivní druhy

18. březen 2011
Monitor

Velké množství těch nejvíce invazivních rostlin se podle nové studie rozšířilo kvůli botanickým zahradám. K většině „úniků“ došlo v 19. století a první polovině 20. století.

Botanické zahrady byly z šíření invazivních druhů podezřelé už delší dobu. Rostliny z nich mohou unikat díky vodě, větru i zvířecím vektorům. A jakmile se dostanou ven a mají dostatečný invazivní potenciál, už jim nic nezabrání v tom, aby se začaly šířit přirozenými ekosystémy. Philip Hulme z novozélandské Lincolnovy univerzity si vytipoval 34 rostlin ze seznamu IUCN 100 nejhorších invazivních druhů a pokusil se vysledovat historii jejich invaze.

Výsledky jeho studie ukazují, že nejméně 19 ze 34 druhů svou invazi téměř určitě zahájilo právě v botanických zahradách. Mezi nimi vyniká zejména botanická zahrada Amani v Tanzanii, z níž se rozšířily hned čtyři vysoce invazivní druhy rostlin. Většinu útěků rostlin sice můžeme považovat za historické případy, ale může k nim dojít i v moderní době. O invazích však zatím nemusíme vědět, protože rostlinám trvá pár desítek let, než se v novém prostředí dostatečně usadí. Varovným příkladem mohou být Spojené státy, kam byla v 50. a 60. letech minulého století do botanických zahrad dovezena asijská myrtotvará rostlina Lumnitzera racemosa, která vzala útokem floridské mangrovové porosty.

Zdroj: Trends in Ecology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.