Martin Nodl: Dekret kutnohorský

22. březen 2011
Vstupte!

Dekret kutnohorský byl pro mistry tří univerzitních národů a stejně tak i pro většinu mistrů českého národa zcela nečekaným aktem, jenž mohl být přičítán panovníkovu momentálnímu rozpoložení mysli, jež ostatně byla po celý jeho život neklidná a nevyzpytatelná. Němečtí mistři byli zaskočeni a jen klopotně hledali cesty ven ze situace, kterou neznali. Nikdo z nich však nepočítal, že by škrtnutím královského pera mohlo dojít ke změně hlasů na pražské univerzitě.

Dr. Martin Nodl se narodil v roce 1968. Zabývá se dějinami pozdního středověku, zejména jeho sociálními dějinami, problematikou tehdejší mentality a každodenního života; odborný zájem zaměřuje rovněž na dějiny historiografie a na vztahy Českých zemí a Polska. Napsal desítky studií do nejrůznějších sborníků, spolupracoval s Františkem Šmahelem na publikaci Člověk českého středověku (2002), s Danielou Tinkovou na sborníku Antropologické přístupy v historickém bádání (2007). Samostatně napsal publikace Tři studie o době Karla IV. a Dějepisectví mezi vědou a politikou. Jeho poslední knihou je práce Dekret kutnohorský.

Působí jako vědecký pracovník v Centru medievistických studií Akademie věd ČR v Praze. Je vedoucím redaktorem časopisu Dějiny – Teorie – Kritika a nedávno také uzavřel doktorské studium na Masarykově univerzitě v Brně, obor historie – české dějiny.

Je zájem o každodennost módním zájmem nebo zcela novým metodologickým přístupem? Jsou obyčejné události opravdu bezvýznamné, nebo mohou být i závažnější než události tzv. velké? K zamyšlení nad možnostmi historického zkoumání a nad stránkami nové knihy Dr. Martina Nodla zve Martin Štoll. A poslechněte si také starší Vstupte! s Martinem Nodlem.

Logo

Zítra ve Vstupte!

Ve středečním Vstupte! si s prof. Karlem Cvachovcem připomeneme cestu za tajemstvím anesteziologie.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.