Jazz Sampler No. 2 – jazzová alba legálně a zdarma

22. březen 2011

Po měsíci přinášíme druhý výběr nejzajímavějších zdrojů, kde lze získat jazzová alba legálně a zdarma ke stažení. Máte-li tip na podobně zajímavé zdroje, klidně nám napište.

Legálně a zdarma Album stáhnete kliknutím na titulek každého z odstavců:

Alba skupiny Metalwood Kanadská skupina Metalwood dnes již neexistuje, ale jejich svěží jazzrocková fúze měla jistou dobu nezanedbatelný okruh příznivců (album The Recline, na kterém hostuje John Scofield nebo DJ Logic, se dostalo do mezinárodní distribuce). Na webu basisty Chrise Tarryho najdete všechna alba Metalwood ke stažení (sekce CDs, tažením dolů). Cenu si určujete sami! Před stažením se sice v objednávkovém formuláři objeví cena $ 5, 99, tu ale můžete přepsat na $ 0, 00. Je vyžadována registrace emailu, ale tentokrát to stojí za to.

02288893.jpeg

Charlie Hunter - Yoshi's, 2000 Charlie Hunter je světově známý kytarista, proslulý svým originálním konceptem hry na osmistrunnou kytaru. Tento specifický nástroj v sobě spojuje elektrofonickou i basovou kytaru a umožňuje mu podobně jako hráči na Hammond organ ovládat tři důležité složky jazzové hudby – basovou linku, harmonii i improvizovaná sóla. Hunter tento týden vystoupí v Praze v duu, na tomto záznamu z klubu Yoshi's však hraje ve větším obsazení (Will Bernard, Erik Jekabson, Skerik, Stanton Moore).

Sato-San To – Skinny Elektro-jazzové seskupení Sato-San To (Tomáš Herian, Oskar Török, později se přidal Jaromír Honzák) netřeba příliš představovat. V době vydání tohoto dema (2008, hned od začátku bylo volně ke stažení) však tolik známí nebyli. Sato-San To nejsou svou fúzí jazzu, world music a drum’n’bass v Evropě nijak výjimeční, ale v Česku patří k průkopníkům a jistě stojí za pozornost.

02079790.jpeg

Laurent Coq Blowing Trio - Live In Tokyo 2008 Francouzský pianista Laurent Coq patří k oblíbencům Vojtěcha Procházky (který jeho hudbu poznal za svých studií v Paříži). Na volně dostupném záznamu z Tokia se však Coq představuje ve zcela neobvyklém složení: piano, tenor (Jérôme Sabbagh) a alt saxofon (Olivier Zanot). Jak řekl Coq publicistovi Milanu Tesařovi: „Tato instrumentace mi pomáhá použít klavír jinak, svobodněji, a stejně tak saxofonisté se občas ocitnou v pro ně méně obvyklé situaci doprovázečů. Taková skupina ale vyžaduje velké soustředění na pódiu. Nemůžu se opřít o rytmiku a stále musím udržovat energii a zvuk na potřebné úrovni.“

Proviant Audio - Mushrooms „Proviant Audio“ je teprve devatenáctiletý DJ z Norska, vlastním jménem Mathias Stubø. Produkuje elektronickou hudbu ovlivněnou jazzem a soulem. Norská stanice NRK jej dvakrát vyhlásila za „Umělce týdne“, což je v Norsku nejprestižnější ocenění pro nezávislé umělce. Poprvé to bylo, když mu bylo 14 (!) let. Velice příjemný nu-jazzový projekt s živými muzikanty můžete vidět v Norsku i na jazzových festivalech.

02288898.jpeg

Mocca Malacco Mocca Malacco je kvintet hrající „moderní instrumentální jazz, skladby vlastní tvorby, lichých taktů, podmanivých harmonií, hlubokých myšlenek a absurdních názvů.“ Celkový zvuk kapely je ovlivněn kvintetem kontrabasisty Davea Hollanda, jehož skladby tvoří vedle vlastních kompozic základ repertoáru. Na koncertech hrají také skladby Steva Colemana. Mocca Malacco je v pražských klubech příjemným osvěžením, dema na jejich webu jsou bohužel staršího data (sekce „Hudba“).

Special Quartet - Namouche Španělský basista Alexis Cuadrado patří k okruhu muzikantů nahrávajících pro nezávislý label Fresh Sound Records. Jeho kapela Special Quartet patří k nejaktivnějším seskupením v jihozápadním Španělsku. Album Namouche bylo nahráno v Lisabonu za účasti renomovaných hostů (Perico Sambeat, Hugo Alves) a přináší veskrze autorskou tvorbu, zakořeněnou v postbopovém idiomu, nicméně originální a současnou.

02288896.jpeg

Jazz Mafia Sampler Jazz Mafia je volné seskupení hudebníků, založené v San Franciscu basistou Adamem Theisem. Produkuje jazz ovlivněný prvky elektroniky, soulu, funku, hip-hopu, či bigbandovými aranžemi. Jazz Mafia sestává z několika skupin, jejichž tvorbu představuje tato patnáctitracková kompilace.

Pozn. Uvedené nahrávky pocházejí pouze z legálních zdrojů, většinou jsou volně dostupné na stránkách umělců či vydavatelství (pod licencemi Creative Commons apod.). Hudební soubory nejsou umístěny na serverech Českého rozhlasu. Za obsah umístěný na externích stránkách neneseme odpovědnost.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio