Starosta Prachatic vyzve společnost Tesco k zahájení výstavby hypermarketu

22. březen 2011

Pondělní zastupitelstvo města Prachatice pověřilo starostu Martina Malého, aby neprodleně odeslal výzvu k zahájení výstavby hypermarketu na pozemku, který společnost Tesco koupila před dvěma lety. Pokud tak investor neučiní v dodatečné třicetidenní lhůtě, město odstoupí od smlouvy.

Praktické dopady budou podle starosty Prachatic Martina Malého poměrně zásadní, protože investor se ve smlouvě zavázal, že kromě vlastního obchodního centra vybuduje kruhovou křižovatku a také hřiště u základní školy ve Vodňanské ulici.

„To jsou dvě investice, o které město přijde. Pak je třeba mluvit o další podstatné záležitosti, budeme muset s největší pravděpodobností vrátit finanční plnění - kupní cenu, za kterou společnost Tesco od města Prachatice pozemky koupilo. Tato částka se spolu s DPH blíží hodnotě deseti milionům korun,“ dodal starosta Malý.

Návrh, který zastupitelé Prachatic schválili, předložil zastupitel Jan Klimeš. Nyní záleží na reakci developerské firmy, která měla zájem Tesco v Prachaticích stavět.

Jak Jan Klimeš doplnil, kvůli vrácení sumy za prodaný pozemek nemusí město sahat bolestivě do finanční rezervy: „V případě, že nebude zahájena výstavba hokejbalového hřiště z projektu ROP, tak máme již zhruba polovinu ušetřenu.“

Rozhodování zastupitelů Prachatic o dalším postupu kolem záměru postavit na zelené ploše u Komerční banky hypermarket sledoval reportér Václav Malina. Po hlasování oslovil zastupitele, kteří Tescu v této lokalitě příliš nefandí - Vladimíra Langa a Jana Toncara.

autor: Václav Malina
Spustit audio