Solární voják

23. březen 2011

Britská armáda chce vybavit své vojáky speciální uniformou, která bude energeticky soběstačná ve dne i v noci.

Současný voják v poli je vybaven množstvím přístrojů, používá je např. pro komunikaci a orientaci v terénu. Proto s sebou většinou nosí i poměrně těžké akumulátory, které se před začátkem každé akce musejí nabíjet. Britská armáda se rozhodla tuto situaci vojákům ulehčit a instituci Engineering and Physical Research Sciences Center zadala speciální úkol. Vědci měli vytvořit uniformu, která by se v terénu dobíjela průběžně, nepotřebovala by tedy žádné dobíjení z vnější elektrické sítě.

Vědecké centrum proto pracuje na kompletu, který se přes den bude energeticky sytit ze slunečního záření a v noci z vojákova tělesného tepla. Voják tak bude mít dost energie pro svoji vysílačku, stanici GPS a také pro příruční zbraňový systém. Celý komplet bude mít oproti tradiční sadě asi poloviční hmotnost, běžné akumulátory pro operace v terénu váží 4 až 7 kg. Hlavní složky tohoto systému tvoří tkanina na bázi fotovoltaických článků, termoelektrický konvertor a pokročilé lehké akumulátory. Kromě osobního vybavení vojáka bude tímto systémem také možné napájet satelitní anténu nebo chladit léky a potravu.

Termoelektrické nanodrátky vpletené ve tkanině uniformy

Celý komplet navíc pohlcuje teplo, takže uniforma bude velmi málo viditelná v infračervené části elektromagnetického záření – voják bude v noci hůře zjistitelný pomocí infračervených kamer nepřitele. Prototyp uniformy bude k dispozici patrně v prosinci tohoto roku.

Myšlenka na solární dobíjení přístrojů v poli samozřejmě není nová. Přenosné solární panely se už celkem běžně prodávají i v civilní sféře. Americká námořní pěchota má např. k dispozici stan se slunečními panely nebo skládací přenosné sluneční panely. Komplexní solární systém ale bude poprvé zabudován přímo do uniformy.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.