Displeje z hedvábí

24. březen 2011

Tchajwanští vědci vytvoří displeje z hedvábí, které vzniká z mléka geneticky upravených koz.

Velice zvláštní je výchozí surovina pro materiál, ze kterého tyto displeje budou. Jedná se o mléko z geneticky upravené kozy. Do jejich genomu byl vpraven pavoučí gen, který je zodpovědný za produkci proslulých hedvábných proteinů. Díky nim pavouci tvoří své velmi pevné pavučiny. Pavoučí kozy jsou pak schopny dojit mléko s příměsí hedvábných proteinů, které se v něm nacházejí v kapalné formě. (Existuje dokonce i forma bource morušového, který byl geneticky upraven podobným způsobem a který produkuje o něco pevnější hedvábí.)

Vědcům z Tchaj-wanu se z těchto proteinů povedlo vytvořit pevné a pružné izolující membrány, které jsou součástí tenkovrstvých tranzistorových displejů. Tyto membrány velmi levně a hlavně výrazně vylepšují elektrické vlastnosti displejů. (Mluví se o pouhých 3 centech za jeden takový displej.) Tyto mebrány je možné použít jako pružný a odolný substrát pro ohebné a rolovatelné displeje, které se stanou součástí elektronických čteček, mobilů a dalších přenosných přístrojů.

Podle výzkumníka Hwang Jenn-Changa z National Tsing Hua University už probíhají jednání s několika firmami o komercionalizaci této technologie. Bude ale trvat ještě asi 3 roky, než se displeje na bázi hedvábí dostanou na trh.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.