Mizející symbol čistých vod

23. březen 2011
Třetí dimenze

Raci byli dříve běžnou součástí ekosystému. Proč náhle z přírody zmizeli a mají vůbec nějakou šanci na návrat?

Tradovaná pověst o matce, která chtěla své děti otrávit vařenými raky, vykládá vznik názvu města Rakovníku. Dnes by k podobné události mohlo dojít jen stěží. Raci z českých potoků a řek téměř vymizeli. Proč k tomu došlo? Odpovědi hledá v repríze dnešní Třetí dimenze.

Co se stalo, že dnes už skoro ani nevíme, jak raci vypadají? Proč se pro nás stal rak symbolem čisté vody a nezničené přírody? Mají raci šanci na návrat? Jsou skutečně tak závislí na čistém prostředí?

Na otázky Hany Staňkové odpovídali zoolog Hornického muzea v Příbrami Mgr. David Fischer, který se intenzivně věnuje studiu a terénní ochraně raků, dále koordinátorka mapování raků v ČR Mgr. Monika Štambergová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a konečně Eva Kozubíková z Přírodovědecké fakulty UK, jejímž hlavním zájmem je výzkum račího moru.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 21. března do 25. března:

Pondělí: NTM otevírá!
Úterý: komu patří Antarktida
Středa: mizející symbol čistých vod
Čtvrtek: co přišlo po Stalinovi
Pátek: jádro znovu na scéně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.