První zásilka motýlích kukel dorazila

24. březen 2011

Výstava tropických motýlů sice ve skleníku Fata Morgana začne až 5. dubna (a potrvá do 1. května), ale aby se stačilo nalíhnout dostatek motýlů, první várka kukel už je zde!

Protože kukly motýlů (došlo jich celkem 500 od zhruba 15 druhů) jsou už „dost zralé“, očekáváme, že líhnutí motýlů začne velice záhy, během nejbližších dnů.

Jak už víte z předchozích let, na výstavě budou vystavovány živé exponáty! Žádné přišpendlené mrtvolky nehledejte! Motýli a kukly pro pražskou výstavu se v přírodě vyskytují především v Africe, na Kanárských ostrovech, Filipínách, v Thajsku, Malajsii, ve Střední a Jižní Americe. V ojedinělých případech si zaletí i do jižní Evropy.

Attacus atlas pochází z jihovýchodní Asie. Tam se vyskytuje zejména v tropických pralesích velké části Indie a Číny, Srí Lanky, Malajsie a Indonésie. Mezi motýly si drží světový primát, protože jde o motýla s největší plochou křídel. U některých samic tohoto martináče může rozpětí křídel dosahovat téměř 30 centimetrů. Obři se líhnou v divoké přírodě, u nás, ve skleníku Fata Morgana, se budou líhnout obříci o něco málo menší.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio