Šavlozubý vegetarián

25. březen 2011
Monitor

Extrémně prodloužené špičáky neměly jen šavlozubé šelmy – podobnými se honosil i jeden poměrně mírumilovný pravěký býložravec.

Savcovití plazi anomodonti (Anomodontia) byli hojně rozšíření v období permu. Patřili do skupiny Therapsida, z níž vznikli dnešní savci. Většina anomodontů byli bezzubí býložravci, ale nově objevený druh měl špičáky, které by pomalu snesly srovnání s šavlozubým tygrem. Tiarajudens eccentricus (jméno je odvozeno od místa nálezu a výrazu pro excentrické zuby) dosahoval velikosti dnešních tapírů. Žil před 260 miliony lety v pouštní krajině na území dnešní Brazílie, kterou podobně jako dnešní Namibii a Botswanu protkávala jezera a řeky.

Jeho stoličkám podobné zuby, které lemovaly celou tlamu, byly uzpůsobené k obvyklému uškubávání a drcení rostlinné potravy s vysokým obsahem vlákniny. Špičáky v horní čelisti však dorůstaly délky 12 cm a trčely zvířeti z tlamy. Na jejich okrajích nebylo žádné vroubkování a jejich funkce je poněkud nejasná. Dlouhé špičáky nejspíš nesloužily ke zpracování potravy, ale mohly například odrazovat predátory nebo se uplatňovat v soubojích s rivaly stejného druhu.

Zdroj: Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.