Makléř, který podvedl klienty, dostal u soudu šest let

25. březen 2011

Krajský soud v Ostravě dnes vyměřil šestiletý trest realitnímu makléři, který podvedl dvacítku klientů. Roman Červík lidem nasliboval, že zajistí koupi nebo prodej bytů či domů. Peníze ale používal pro sebe.

Mnozí z podvedených přišli o celoživotní úspory a mají kvůli kauze vážné zdravotní problémy.

„Dodneška nám nezaplatil ani korunu, bylo to 1,3 milionu korun. Nemáme vůbec nic, přišli jsme i o nábytek, museli jsme se soudně vystěhovat. Přišli jsme o všechno a nemáme naději, že někdy budeme mít něco svého, protože jsem skončila v invalidním důchodu,“ popsala své zkušenosti s obžalovaným paní Kateřina Sýkorová.

Když po hodině a půl odcházela z jednací síně, prohlásila, že šestiletý trest je málo přísný. „Šest let za zničení života? Mi zničil úplně všechno,“ řekla.

Přestože Roman Červík ještě před rozsudkem novinářům přislíbil rozhovor, po verdiktu mlčel. „Pan obhájce bude za mne povídat, ano?“ odkázal stručně.

Jeho advokát Pavel Szkandera s rozsudkem nesouhlasí. „Rozsudek je, si myslím, moc přísný. My s ním nesouhlasíme a z 99 procent podáme odvolání,“ dodal obhájce.

Roman Červík se na začátku vyšetřování dostal do vazby. Soud ho pak pustil na svobodu, když jeho přítelkyně zaplatila miliónovou kauci a slíbil, že klientům jejich peníze vrátí. To ovšem neudělal.

„Přišel s tím, když byl propuštěn na svobodu na kauci, že trezor je prázdný, že tam peníze nejsou,“ řekl soudce Pavel Suchánek a dodal, že obžalovaný vedl za peníze klientů nákladný život. „Cestoval vozidlem Ferrari. Klienti tam chodili, on se ukrýval.“

Škoda přesahuje dvacet miliónů korun.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu