Zpožděná přibližovadla

30. květen 2014

Páternostery, výtahy, eskalátory... Považujeme je za samozřejmé, a proto je vlastně ani moc nevnímáme. Když se rozbijí, to je jiná.

To potom vyskakujeme a vztekáme se, jak je to možné. Přitom nám většinou nedochází, že naše úvahy jsou úplně převrácené: nadáváme, že kvůli nim přijdeme pozdě do práce. V pravdě je to ale tak, že díky nim chodíme do práce alespoň někdy včas. Zkrátka přibližovadla nejrůznějšího druhu jsou neodmyslitelnou součástí naší každodennosti, ať už si to uvědomujeme nebo ne. A to je přesně ten důvod, proč jsem o nich udělal další Zpoždění.

S přípravou a samotným vysíláním mi velmi pomohl kolega z Leonarda David Kabele, tvůrce projektu o páternosterech. O nejstarším dosud fungujícím českém páternosteru, který se nalézá u nás na Vinohradské v budově Českého rozhlasu, jsem si povídal ve strojovně se servisním technikem Vlastimilem Holešovským a šéfem elektrotechnické údržby Českého rozhlasu Milanem Mackem. Vyrazil jsem také za šéfem Unie výtahového průmyslu Janem Dvořákem a odborníkem na původní hydraulické výtahy Radko Kynčlem.

Spustit audio