Spory kolem kůrovcové kalamity

30. březen 2011

Plány ředitele Národního parku Šumava Jana Stráského na zásah proti šíření kůrovce znervózňují české přírodovědce. Odmítají například vyhlášení kalamitního stavu proti kůrovci a také umožnění těžby dřeva v dosud bezzásahových zónách. Premiéru Petru Nečasovi proto napsali dopis, ve kterém naléhají, aby vláda respektovala účel, pro který byl národní park na Šumavě vyhlášen – tedy ochrana přírodního dědictví.

Vědci nesouhlasí s tím, aby nové vedení rezortu životního prostředí nechalo prolomit hranice bezzásahovosti. Odmítají vysazování sazenic v těchto zónách a stěžují si na to, že jejich role v Radě národního parku je potlačena. Podle Jakuba Hrušky, bývalého šéfa dnes už neexistující vědecké sekce Rady NP Šumava, porušuje aktuální plán boje proti kůrovci základní principy ochrany přírody na tak vzácném území.
Jakub Hruška: Národní park Šumava je chráněn kvůli cenným rozsáhlým přirozeně se vyvíjejícím horským lesům, kde kůrovec je přirozenou součástí jejich vývojového cyklu. A předchozí ředitel Správy národního parku spolu s Ministerstvem životního prostředí tenkrát po orkánu Kyrill vymezil bezzásahové oblasti, které by měly být jádrovým územím nové zonace národního parku, v rámci níž by zhruba 30 % rozlohy národního parku mělo zůstat zcela bez vlivu člověka. A právě v těchto oblastech chce současné vedení zasahovat a já to považuji za neadekvátní ochraně přírody na Šumavě.

Podle Hnutí Duha plánuje Jan Stráský vykácení zbytků pralesa na Smrčině a Hraničníku. Zasahovat se má i u Mlynářské, Rybárenské, Jezerní a Mezilesní slati. Ředitel NP nechtěl spekulace ohledně tohoto plánu komentovat.
Jan Stráský: Já k tomu nemohu říct nic, je to návrh, který zatím neměl být veřejně znám, nebudu ho tedy komentovat.

Stromy na Šumavě

K jeho plánu se nejprve musí vyjádřit Ministerstvo životního prostředí. Kdy to ale bude, Jan Stráský neví.
Jan Stráský: Mám své přání, kdy by se mělo vyjádřit, a to je nejpozději první týden v dubnu. Ale zda k tomu dojde, nevím vzhledem k procesu, který teď musí na ministerstvu proběhnout.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa Radiožurnálu řekl, že si nechá vypracovat oponentní posudek. Chce například přihlédnout k novému rozdělení prvních zón a vědět, kde a jak se zasahovalo v minulosti.
Tomáš Chalupa: Protože jedna věc je proklamace toho, že je něco bezzásahové, a druhou věcí je život sám, tj. jestli nebyly uděleny výjimky k tomu, že by se v té či oné – některé, nevím jaké – oblasti kácelo.

Ekologové mají na plán Jana Stráského jasný názor. Jaromír Bláha z Hnutí Duha tvrdí, že se nový ředitel chystá zničit šumavskou přírodu.
Jaromír Bláha: Do horských lesů, které byly ponechány přírodě a které se samy obnovují, kde znovu vzniká divoká horská příroda, se chystá pustit těžební firmy a zničit to, co tady bylo za desetiletí vytvořeno.

Požerek lýkožrouta smrkového

Loni se v NP Šumava vytěžilo zatím rekordní množství dřeva napadeného kůrovcem – 347 tisíc m3. Letos by podle odborníků měl být počet napadených stromů nižší a kůrovcová kalamita bude gradovat hlavně v okolí Srní a Prášil.

autor: luh
Spustit audio