„Ovocné“ plasty do automobilů

28. březen 2011
Monitor

Nanovlákna z banánů a ananasů by mohla představovat efektivní způsob, jak z obnovitelných zdrojů vylepšit pevnost plastů pro výrobu aut.

Plasty s ovocnými vlákny byly představeny na 241. národním meetingu Americké chemické společnosti. Jejich součástí je nanocelulóza čili jakási menší verze vláken polysacharidu celulózy, který se vyskytuje v rostlinách a který po staletí využíváme například k výrobě papíru. Nanocelulóza, která se dá získat velmi intenzivním zpracováním rostlinných tkání, je však věc zcela moderní. Obdobně jako jiné typy nanovláken může být přidána do surových materiálů využívaných pro výrobu plastů a zlepšovat jejich vlastnosti.

Hlavní předností nanocelulózy je pevnost, která může překonat i kevlar. Na rozdíl od něj i dalších super-odolných materiálů, které se vyrábějí z ropných produktů, přitom pochází z plně obnovitelných zdrojů – v tomto případě z plodů ananasovníků a banánovníků. „Banánové a ananasové plasty“ jsou údajně o 30 % lehčí a přitom 3 až 4krát pevnější než jejich konvenční předchůdci. V automobilovém průmyslu by jejich využívání mohlo vést ke snížení hmotnosti vozů a tím i jejich spotřeby paliva.

Zdroj: American Chemical Society

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.