Mořské proudy oddělují delfíny

28. březen 2011
Monitor

Delfíni v širých oceánech nejsou tak svobodní, jak by se na pohled mohlo zdát. Jejich populace zřejmě oddělují pro nás neviditelné překážky.

Delfíni indočínští (Sousa chinensis) obývají vody Indického oceánu. Pozoruhodné je jich bělavé až růžové zbarvení, které nevyvolává kožní pigment, ale síť krevních vlásečnic sloužící k termoregulaci. Delfíni žijí ve skupinách, které na mnoha místech vytvářejí oddělené populace. Nestojí mezi nimi žádná pro nás viditelná překážka, ale přesto se jejich příslušníci vzájemně nekříží. K tomuto závěru došli výzkumníci z Wildlife Conservation Society, kteří studovali jejich genetiku.

Výsledky analýz mitochondriální DNA populací z pobřeží Ománu, Mosambiku, Madagaskaru, Tanzanie a Jižní Afriky porovnali s 13 let dlouhými záznamy satelitů NASA. Tato data poskytla údaje o environmentálních faktorech, jako jsou mořské proudy, hustota a teplota vody nebo množství zeleného barviva chlorofylu a rozpuštěných organických látek. Výsledky studie ukazují, že genetická rozdílnost některých populací delfínů indočínských odráží existenci mořských proudů. Nepřekonatelnou překážku například představuje jižní rovníkový proud, který odděluje populace z Mosambiku a Tanzanie.

Mezi méně významné faktory patří také monzunové deště a rozdíly v teplotě a hustotě vody i množství chlorofylu a organických látek. To, že mořské savce mohou oddělovat environmentální faktory, dokazují i dvě populace delfínů z Mosambiku a Jižní Afriky. Nejsou mezi nimi žádné významné genetické rozdíly a ani jejich životní prostředí se od sebe příliš neliší.

Zdroj: Wildlife Conservation Society

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.