Černá díra v rentgenové dvojhvězdě

28. březen 2011
Monitor

Z odhadovaného počtu asi 5 000 dvojhvězd v naší Galaxii známe pouze 20 takových, které obsahují černou díru. Nyní k nim přibyla rentgenová dvojhvězda XTE J1859+226, která se nachází v souhvězdí Lištičky.

Rentgenové dvojhvězdy jsou systémy složené z kompaktního objektu – kupříkladu neutronové hvězdy nebo černé díry - a „normální“ hvězdy podobné našemu Slunci. Neutronové hvězdy i černé díry zůstávají po zániku hvězd a mají velkou gravitaci. Kompaktní objekt proto nasává hmotu svého souseda a přidává ji k své vlastní, čímž kolem sebe vytváří spirálovitý akreční disk.

Existenci dosud neznámé černé díry v souhvězdí Lištičky dokazují spektroskopická data ze systému XTE J1859+226, která získal zrcadlový teleskop Gran Telescopio Canarias (GTC) umístěný na Kanárských ostrovech. Většina známých neutronových hvězd v rentgenových dvojhvězdách je asi 1,4krát hmotnější než Slunce. Předpokládá se, že při hmotnosti větší než trojnásobek hmotnosti Slunce by neutronová hvězda byla nestabilní a změnila se v černou díru. Hmotnost kompaktního objektu v systému XTE J1859+226 odpovídá 5,4násobku hmotnosti Slunce – což znamená, že může jít jedině o černou díru.

Zdroj: ScienceDaily, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.