Den ptactva v zoo

28. březen 2011

V neděli 3. dubna proběhnou v Zoo Ostrava tradiční oslavy mezinárodního dne ptactva. Mezi 10. a 16. hodinou budou ve výukovém centru zoo připraveny pro děti i dospělé aktivity a soutěže na ptačí téma: poslouchání ptačích hlasů, poznávání ptačího peří, ptačích vajec, výstava budek atd.

Akce se zúčastní i známý ornitolog pan Ota Závalský, který zájemce provede po zoo a představí ptačí druhy žijící volně v areálu zahrady. Procházka začne v 11:00 hod. u výukového centra zoo a bude spojena i s kontrolou ptačích budek, kterých bylo po zoo v rámci předešlých ptačích oslav rozvěšeno okolo 170. Budky obsazují především ty druhy, jež k hnízdění vyhledávají dutiny stromů (tzv. doupníci). Bohužel ale staré stromy, v nichž se nacházejí přirozené hnízdní dutiny, z krajiny rychle mizí, a tak ubývá i možností hnízdění pro dutinové ptáky. Nedostatek doupných stromů tak může být částečně kompenzován vyvěšováním umělých hnízdních dutin – tedy ptačích budek.

Po roce opět zveme všechny Sýkory, Špačky, Stehlíky, Drozdy, Pěnkavy a další nositele ptačího příjmení do ostravské zoologické zahrady! U příležitosti svátku všech opeřenců budou mít zvýhodněné vstupné.

Den ptactva v Zoo Ostrava

Mezinárodní den ptactva, který připadá na 1. dubna, se slaví již od r. 1906, kdy byla podepsána mezinárodní Konvence o ochraně užitečného ptactva.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio