Medvědí babička Nina odjede z Ostravy, staré výběhy budou zbourány

29. březen 2011

Jednatřicetiletá samice medvěda syrského, která obývá staré betonové výběhy pocházející z 50. a 60. let minulého století, se podobně jako pár medvědů ušatých také dočká lepšího bydlení. Medvědi ušatí se z těchto chovatelsky naprosto nevyhovujících prostor stěhovali již loni na podzim a jejich novým domovem se stal Čitván – moderní chovatelský komplex, který odpovídá přísným nárokům na chov zvířat v moderních zoologických zahradách.

Nina se bude stěhovat o něco dál – jejím novým domovem se stane německá zoologická zahrada v Augsburgu, kde ji čekají výrazně lepší životní podmínky. Může se těšit na velký přírodní výběh i společnost dvou mladších medvědic – 26leté Ulmy a 23leté Raetii. Věříme, že se jí v novém místě bude líbit a že stráví alespoň zbytek života v odpovídajících podmínkách.

Nina se na odjezd již několik týdnů připravuje. Tak jako v případě tygrů či levhartů, učí se i ona nastupovat do transportní bedny, aby nemusela být uspána. Za tímto účelem je bedna umístěna ve výběhu, aby si na ni medvědice zvykla a bez problémů do ní nastoupila. Tento způsob je obecně pro zvířata méně stresující a také bezpečnější. A vzhledem k pokročilému věku Niny by uspání mohlo být velmi rizikové. Odjezd Niny je naplánován na středu 30. března ráno.

Medvědice Nina

Spolu s Ninou odjede loňské mládě plameňáka růžového, které v ostravské zoo vychovával pěstounský pár plameňáků kubánských poté, co se o vajíčko přestali starat jeho rodiče v pražské zoologické zahradě. Plameňáci se musejí převážet v poměrně vysokých bednách, proto využijeme velkého auta, které poveze medvědici. Po krátké přestávce v Praze pak bude transport pokračovat do Německa.

Po odjezdu medvědí babičky bude zahájena demolice tohoto objektu, který je již dlouhodobě nevyhovující pro chov zvířat a navíc i v havarijním stavu. Prostor, jež zbouráním výběhů vznikne, bude v budoucnu využit pro vybudování moderní expozice pro druhy doposud v ostravské zoo nechované – návštěvnicky velmi atraktivní tučňáky a tuleně. Velmi potřebná a nutná demolice havarijního objektu je plně financována zřizovatelem zoo, statutárním městem Ostrava.

Starý výběh

Před tím, než budou medvědí výběhy srovnány se zemí, budou moci zájemci nahlédnout do vnitřních prostor, kde ostravští medvědi dlouhá léta žili. Komentovaná prohlídka se uskuteční v pátek 1. dubna v 15:00 hod. A pro ty, co nemohou přijít tento den, otevřeme prostory i v neděli 3. dubna mezi 13. a 15. hodinou.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio