Narodil se mravenečník!

31. březen 2011

Velkým překvapením pro chovatele olomoucké zoo bylo narození mláděte mravenečníka. Stalo se tak 28. března 2011.

Mravenečníky čtyřprsté chová olomoucká zoo od roku 2003. První mládě přišlo na svět až po třech letech chovu těchto zajímavých chudozubých savců v zoo. Byl to samec Indy, který se narodil 12. 8. 2006. Rodiči se stal první chovný pár žijící v olomoucké zoo Tama a Dart.

Na další mládě si museli chovatelé v olomoucké zoo počkat více jak tři roky. Samice Tama přivedla na svět 16. listopadu 2009 svého druhého potomka, samičku Taru. Jejím otcem je Jaris narozený v Dortmundu. Téměř o rok později přišla na svět další samička Tessa. Narodila se 7. 11. 2010. Otcem je opět Jaris.

Mládě mravenečníka

Nové mládě bylo pro chovatele velkým překvapením. Matkou se stala teprve šestnáctiměsíční samička Tara. Otcem nového mláděte, rovněž samičky, je Dart. Mladá matka nejdříve nevěděla, co si má s mládětem počít, rychle se však přizpůsobila a nyní již o svého potomka vzorně pečuje. Po narození mělo mládě hmotnost 437 gramů, tři dny poté již 471 gramů. Návštěvníci je však ještě nějakou dobu neuvidí, protože matka je s mládětem ukryta v porodním kotci, vzdáleném v zákulisí expozice. Chovatelé nechtějí nic riskovat, a proto zasahují do péče o mládě jen minimálně.

Mládě mravenečníka
autor: Zoo Olomouc
Spustit audio