Jazzové tipy na duben

4. duben 2011

Redakce Euro Jazzu sestavila přehled jazzových koncertů, které byste si neměli v dubnu nechat ujít. Jak v Praze, tak v dalších městech ČR.

PRAHA

11. 4. McCoy Tyner Quartet, Pražský hrad (Španělský sál) McCoy Tyner se proslavil zejména po boku Johna Coltranea, s nímž účinkoval na klasických hard-bopových albech jako My Favorite Things, Live at the Village Vanguard, Impressions, nebo A Love Supreme. K jeho posledním albům patří Guitars (2008), na níž ho doprovázejí hvězdní kytaristé jako Bill Frisell, Marc Ribot, John Scofield či Derek Trucks, nebo naposledy sólový snímek Live from San Francisco (2009). Více ke koncertu v našem dřívějším článku.

14. 4. The Stoner feat. David Dorůžka, Jazz Dock Originální koncept švédské kapely v sobě zahrnuje skvěle zvládnutou jazzovou tradici, moderní jazz, free jazz i mnoho jiných vlivů z odlišných hudebních oblastí. Velmi zajímavé kompozice saxofonisty Nilse Berga a netradiční zvukovost této kapely doplňuje intuitivní souhra všech členů a také speciální host - kytarista David Dorůžka

02298343.jpeg

16. 4. Vijay Iyer, Prasana, Nitin Mitta, Jazztime Pianista Vijay Iyer získal v Česku značnou publicitu loni v říjnu, kdy na festivalu Struny podzimu odehrál svou triovou desku Historicity. V pražském klubu Jazztime vystoupí s nejnovějším projektem Tirtha. Iyer se na něm spojil s indickými hráči, kytaristou Prasannou a tablistou Nitinem Mitta. Jde o fúzi jazzu s jihoindickou klasickou (karnatickou) a hindustánskou hudební tradicí. Více o projektu v našem předešlém článku.

20. 4. Liška / Dorůžka / di Bonavantura, Jazz Dock

Jedinečné trio předního kontrabasisty se skvělým italským bandoneonistou, jejichž kritikou vysoce hodnocené album Invisible World vyšlo u labelu Animal Music. Liškova hudba je velmi intimní, avšak zároveň intenzivní, stylově velmi pestrá – kombinuje vlivy řady hudebních stylů, od flamenca přes folk, jazz až k tangu.

Tomáš Liška trio v ČT from דָּנִיֵּאל on Vimeo.

POLIČKA (festival Polička Jazz) 15. 4. Emil Viklický Trio & Julian Nicholas, Tylův dům Pianistu Emila Viklického netřeba příliš představovat. V současnosti vystupuje především se svým triem. V Poličce se představí společně s uznávaným saxofonistou Julianem Nicholasem, se kterým se Emil Viklický seznámil před lety v Anglii. Od té doby realizovali řadu společných hudebních projektů a nahrávek.

15. 4. Mina Agossi Quartet, Tylův dům Mina Agossi je černošská zpěvačka s velmi originálním hlasovým projevem. V malém nástrojovém obsazení využívá svého hlasu pozoruhodným způsobem i jako dalšího nástroje. Spolu s imitacemi freejazzových saxofonových sól a scratchingem do mikrofonu míchá spoustu hudebních stylů, od hiphopu přes worldmusic a jazz až k blues a rocku.

16. 4. Face of the Bass, Tylův dům

Face of the Bass renomovaného basisty Jaromíra Honzáka kombinuje jazz s elektronikou, s minimalistickými principy taneční hudby a vytváří vlastní žánr, jemuž Honzák říká „akustický drum & bass“. V Poličce představí nejnovější eponymní album.

TRUTNOV (festival Jazzinec) 7. 4. International Quintet - Soukup / Křišťan / Kadziela / Illerhag / Sorensen, Koncertní síň B. Martinů Saxofonista Luboš Soukup, známý mimo jiné ze skupin jako Points nebo Inner Spaces, a pianista Vít Křišťan (Inner Spaces) přivážejí ze svých studií na hudebním institutu v Kodani mezinárodní dánsko-polsko-český kvintet. Sofistikované kompozice, energie, zajímavé formové zpracování a vysoké instrumentální kvality hráčů slibují nádherný koncert.

21. 4. Liška / Dorůžka / di Bonavantura, Společenské centrum Trutnov Jedinečné trio předního kontrabasisty se skvělým italským bandoneonistou, jejichž kritikou vysoko hodnocené album Invisible World vyšlo u labelu Animal Music. Liškova hudba je velmi intimní, avšak zároveň intenzivní, stylově velmi pestrá – kombinuje vlivy řady hudebních stylů, od flamenca přes folk, jazz až k tangu.

BRNO (festival Jazz Fest Brno)

13. 4. – 21. 4. Jazz Fest Brno

Desátý ročník tradičního brněnského festivalu představujeme v samostatném článku. Pro tuto chvíli snad jen ta největší jména: Michael Formanek Quartet, Carla Cook Quartet, Face of the Bass, Limbo, The Stoner, Mike Stern, Vertigo Quintet, Dan Weiss Trio. I tento rok slibuje jaro v Brně mimořádný posluchačský zážitek.

PŘEROV (festival Matějská jazzová pouť) 15. 4. Mike Stern feat. Dave Weckl, Bob Malach, Tom Kennedy, Městský dům Patrně není mezi jazzmany většího milovníka cestování a hraní po klubech na celém světě, než je tento vždy pozitivně naladěný kytarista. Svědčí o tom jeho archiv koncertů, kde jsou hojně zastoupená i česká města. Už na tom prvním v roce 1995 v Městské knihovně v Praze s ním hráli jak Dave Weckl, tak Bob Malach.

OLOMOUC

20. 4. Vertigo Quintet, Divadlo hudby

Jedna z nejoriginálnějších českých skupin, která vzešla z jazzu, ale postupem času se svými hudebními přesahy dopracovala ke zcela svébytnému zvuku, jehož součástí je kreativita, totální improvizace, ale též sofistikované kompozice zasahující místy až do oblasti soudobé vážné hudby. Na koncertě v Olomouci představí nové album Metamorphosis.

OSTRAVA 8. 4. Lanugo, Parník Lanugo je kapela spojující hned dva silné trumfy. Prvním je příjemně osobitý hlas vynikající zpěvačky Markéty Foukalové, druhým kapela výborných instrumentalistů, mladých a zároveň zkušených jazzmanů. Jejich skladby nesou příchuť jazzu, soulu, rocku i taneční hudby, jsou posluchačsky snadno stravitelné, zároveň však oslovují i nejnáročnější posluchače a hudební kritiky.

15. 4. Dean Brown Trio, Parník Pamětníci koncertu The Brecker Brothers v pražském Paláci kultury (1993) si jistě vzpomenou na mladého a neznámého kytaristu Dean Browna, který zaujal nejen svými skvělými, pouhými dvěma sóly za večer, které mu tehdy „milostivě hvězdy dovolily“, ale samozřejmě bezchybným zvládnutím role sidemana. Na evropské turné podporující jeho nové album DBIII si pozval klávesistu Bobbyho Sparkse a bubeníka „největšího kalibru“ Dennise Chamberse.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka