Nejmenší zlo? Zimní pneumatiky v létě

31. březen 2011

Přezouvací mánie vypukla už naplno. Z novin a časopisů se na nás usmívají modelové i modelky s pneumatikami v náručí. Na internetu vyskakují bannery nabízející nejlepší ceny nebo nejnižší spotřebu – přezouvání na letní je v plném proudu.

Což se ostatně potvrdilo v anketní otázce na našem webu. Ještě než se podíváme na výsledky hlasování o pneumatikách, zeptali jsme se řidičů, jestli už přezuli na letní pneumatiky, a pokud ano, tak jestli obuli nové, nebo využívají ty z předchozího období.„Ano, už jsem přezula, avšak nové gumy jsme nekupovala.“ Koupila byste například pneumatiky z druhé ruky? „Určitě ne. Nové mi vydrží přibližně tři roky, a tak nemám potřebu kupovat ojeté,“ odpovídá řidička.

Ostatně i většina respondentů má stejný názor. „Většinou se porozhlédnu na internetu a pak jdu koupit nové do jednoho z mnoha pneuservisů.“ A co pneumatiky z druhé ruky nebo protektory? „Ojeté zásadně nekupuji, protože nikdy nevím, co s pneumatikami mohlo být. S protektorem jsem měl jen špatné zkušenosti, protože mi bouchnul na dálnici. Když už pneumatiky, tak jednoznačně nové,“ konstatuje řidič.

Nestává se často, abychom při natáčení ankety narazili na tak uvědomělé řidiče. To, že v našem hlasování na webu zvítězila možnost „kupuji zásadně nové“– volilo 90 procent hlasujících, nás nepřekvapilo. Víme samozřejmě, že naši posluchači i čtenáři na webu jsou zodpovědní. Ovšem nenajít na ulici nikoho, kdo by byl ochoten koupit na auto použité gumy – což byla možnost, kterou na webu vybralo 7 procent hlasujících, ani protektory – 3 procenta – nás skutečně překvapilo.

Argumenty pro i proti jste už slyšeli od samotných respondentů a těžko k nim něco nového dodávat. Jenže, co když opravdu na nové pneumatiky nemáte dostatek financí? „Pokud vlastníme vozidlo, které nemá mimořádně výkonný motor a s autem nenajezdíme víc, jak deset tisíc kilometrů ročně, nebál bych se přezout auto na zimní pneumatiky s tím, že bych tyto pneumatiky používal celoročně,“ radí Pavel Procházka, specialista na pneumatiky.

Daní za to bude lehce zvýšená spotřeba paliva, v řádech decilitrů na sto kilometrů. Je to ovšem lepší než riskovat bouchnutí protektoru nebo použité letní pneumatiky.

autor: pek
Spustit audio