Zoo Liberec zdraží vstupné, část výtěžku ale půjde na terénní projekty

31. březen 2011

Zoo Liberec zvyšuje na hlavní sezónu 2011 jednorázové vstupné. Vyšší vstupné pokryje rostoucí náklady na energie, krmiva i opravy. Část ze vstupného ale zoo použije i na ochranářské a vědecké projekty (tzv. projekty in situ, tedy ochrana volně žijících populací zvířat).

Z každého platícího návštěvníka proto vložíme 2 koruny do speciálního „fondu“, z nějž podpoříme například následující aktivity a zároveň lépe naplníme své základní poslání (zákon o zoologických zahradách + zřizovací listina zoo):

• Projekty in situ realizované ve spolupráci s Centrem pro zvířata v nouzi při Zoo Liberec ARCHA – hnízdní biologie jestřába lesního, monitoring sýce rousného,
• Humanitární projekt Pomozme budoucnosti na pomoc sirotkům a dětem ulice v Burkině Faso v návaznosti na tamní volně žijící zvířata,
• Monitoring oslů somálských v Eritreji,
• Ochrana ekosystémů na Filipínách,
• Šimpanzi ostrova Rubondo – výzkum potravního chování primátů v Tanzánii,
• Reintrodukce vzácných ptáků do volné přírody (orlosup bradatý, majna Rothschildova),
• Projekt KambaTiBaAka – podpora kmene BaAka a goril nížinných ve Středoafrické republice,
• Projekt Snow Leopard Trust – podpora levharta sněžného v Mongolsku a přilehlých oblastech.

Umožníme tedy těm návštěvníkům zoo, kteří nemohou podobné aktivity podporovat přímo ze svého, přispět zprostředkovaně byť jen drobnou částkou na ochranu řady ohrožených druhů zvířat i lidí v nouzi, kteří ve své zemi zásadně ovlivňují stav životního prostředí. Díky tomu budeme moci účinně financovat naše terénní zoology (Filipíny, Rubondo), transport zvířat (reintrodukce zvířat), technické prostředky (Eritrea) či nákup etnopředmětů vyrobených domorodci, z jejichž následného prodeje v Zoo Liberec plynou peníze přímo do místa určení (KambaTiBaAka, Snow Leopard Trust, Burkina Faso). Je samozřejmé, že Zoo Liberec na začátku nového finančního roku veřejnost seznámí nejen s přesnou částkou, kterou ze vstupného odvedla v předchozím roce, ale také se strukturou financování jednotlivých projektů. Na fond a jeho čerpání přitom bude dohlížet nezávislá rada složená ze zástupců zřizovatele zoo (Statutární město Liberec) a zoologických odborníků.

Podrobnosti o výši vstupného a o jednotlivých projektech najdete zde.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio