Marek Turčáni: Do lesa s odborníkem

4. duben 2011
Vstupte!

Jedno ze starších Vstupte! připomíná souvislosti vědecké práce v kontextu péče o krajinu – mj. také ve chvíli, kdy jsme opakovaně svědky diskuzí laické i vědecké veřejnosti kolem lesního hospodářství a budoucího vývoje Národního parku Šumava.

Prof. Ing. Marek Turčáni, PhD., se narodil v roce 1965 ve slovenském Lučenci. Absolvoval lesnické inženýrství na Technické univerzitě ve Zvolenu a také obor ochrany rostlin na Zemědělské univerzitě v Nitře. 14 let působil jako vědecký pracovník v Lesnickém výzkumném ústavu ve Zvolenu (1989–2003) a téměř dva roky pracoval na univerzitě Kanazawa v Japonsku (2003–2005).

Od roku 2006 je pedagogem a vedoucím katedry ochrany lesa a myslivosti na Fakultě lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze. Profesorem byl jmenován na Mendelově univerzitě v Brně. Jeho hlavním odborným zájmem je ochrana lesa a boj proti škůdcům. Na lesní vzduch Vás tentokrát otázkami vyvede kolega Martin Štoll.

Lesní porosty

K tématu si také poslechněte starší Vstupte! a rozhovor s doc. Miroslavem Sanigou nebo RNDr. Antonínem Krištínem.

Zítra ve Vstupte!

Hostem úterního Vstupte! bude doc. Ing. Jaroslav Svoboda z ČVUT a tématem: Elektrotechnika v dnešní informační společnosti.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.