Laboratorní barvička prodlužuje život

1. duben 2011
Monitor

Obyčejné barvivo, které se v laboratořích používá k vizualizaci shluků bílkovin, má zřejmě schopnost prodloužit délku života. Dokázaly to experimenty na pokusných „červech“ hlísticích.

Barvivo thioflavin T se váže na bílkovinu amyloid. V laboratořích se používá ke zviditelnění amyloidových shluků, které jsou průvodní známkou Alzheimerovy choroby. Výzkum z kalifornského Buck Institute for Research on Ageing však ukazuje, že tato „barvička“ nemusí být jen laboratorní chemikálií. Hlístice háďátka obecná (Caenorhabditis elegans), které vědci chovali na agaru nasáklém thioflavinem T, žily nadprůměrně dlouho. Malé přídavky barviva dokázaly jejich život prodloužit až o 78 %. Barvivo se však muselo dávkovat opatrně – příliš vysoké dávky už byly toxické a červům život naopak ukrátily.

A proč má obyčejné laboratorní barvivo takové účinky? Autoři studie se domnívají, že jeho molekuly vytvářejí prostředí, které stabilizuje proteiny s chybnou trojrozměrnou strukturou a stimuluje buňky k tomu, aby se těchto „odpadků“ zbavovaly. Prodloužení života háďátek zároveň podpořilo teorii, podle které je stárnutí a s ním spojené problémy jako Alzheimerova choroba zapříčiněno narušením proteinové homeostázy. Kvůli němu se pak hromadí chybně „sbalené“ bílkoviny, které nedokážou správně vykonávat svou funkci a jejichž shluky buňky naopak poškozují.

Zdroj: Nature

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.