Podeváté Fata Morgana plná exotické něhy

5. duben 2011

Výstava Tropičtí motýli začíná právě dnes! Když Botanická zahrada hl. m. Prahy v Troji uspořádala v červnu 2004 (u příležitosti otevření skleníku Fata Morgana) první Výstavu tropických motýlů, možná nikdo netušil, že vzniká tradice, která do Troje ročně přiláká desítky tisíc návštěvníků, a to během jediného měsíce.

Na co letos lákáme návštěvníky?

Velkou atrakcí je líhnutí motýlů z kukel, které k nám v pravidelných zásilkách přicházejí, a to po celou dobu trvání výstavy, z motýlí farmy v anglickém Stratfordu nad Avonou.

Motýli pestrých barev a krásných tvarů se v přírodě vyskytují v Africe, na Kanárských ostrovech, Filipínách, v Thajsku, Malajsii, ve Střední a Jižní Americe. I letos budou velkou atrakcí ptakokřídelci, kteří patří mezi největší denní motýly světa. Jedná se o vzácné druhy, ovšem díky skvělé spolupráci s motýlí farmou je můžeme vidět i v Praze.
Ozdobou budou zcela jistě vzácné druhy otakárků, které se v Troji představí úplně poprvé. Poprvé "přistály" ve skleníku například kukly otakárka Atrophaneura semperi. Vhodně doplní už léta „zabydlené“ otakárky Papilio rumanzovia. Oba nápadní motýli v přírodě žijí na Filipínách a jsou si velmi podobní. Nejedovatý „jedlý“ Papilio rumanzovia se chrání před predátory napodobováním Atrophaneura semperi, který je díky jedovatým rostlinám, jimiž se živí jeho housenky, zcela nejedlý!

Atrophaneura semperi - tenhle krasavec bude již brzy krášlit expozici skleníku...

Je-li libo několik dalších zajímavostí, jsou zde:

- Motýl patří do skupiny hmyzu s tzv. dokonalou přeměnou - jeho vývojový cyklus má 4 stádia: vajíčko – housenku – kuklu – dospělce.
- ráce. Každou kuklu je třeba opatrně zbavit vláken vaty. V přírodě si housenky denních motýlů těsně před zakuklením upředou vlákno - tzv. opasek, kterým se pevně přichytí k podkladu, opoře. Při líhnutí motýla z kukly se tak může vší silou opřít a z kukly se snadno dostane.
- Někteří noční motýli např. martináči si před zakuklením předou dokonce kokony, které chrání kuklu před napadením. Některé kokony se podobají krajkám.
- Ve vyhřívaných vitrínách s vysokou vzdušnou vlhkostí kukly brzy dokončí přeměnu a nastává napínavý okamžik, kdy z kukly vylézá motýl. Na počátku má do krásy dost daleko, zmačkaná křídla a tlustý zadeček nevypovídají nic o budoucím půvabu. Motýl musí „napumpovat“ do křídel lymfu, aby se napnula a počkat až křídla ztvrdnou. Posléze přebytečnou tekutinu vyloučí a na lehoučkých křídlech odlétá mezi rostliny.
- Motýlům se ve skleníku dobře daří (pokud je nezničí neopatrný či bezohledný člověk). Občas můžete pozorovat jejich páření. Zakrátko nacházíme i vajíčka motýlů.Motýli ve skleníku mají k dispozici spoustu potravy. Na krmítcích najdou roztok cukru, banány a další ovoce. Mnozí ale dávají přednost květům.
- Tropičtí otakárci tvoří ozdobu výstavy. Ve skleníku uvidíte drobné druhy velikosti odpovídající našim druhům a „obry“ s rozpětím křídel kolem 15 cm.

Výstava tropických motýlů představí během svého trvání (4 týdny) celkem zhruba 5.000 kusů 50 druhů motýlů. Jsou mezi nimi rekordmani ve velikosti (nejmenší, nejmenší) i rychlosti (ten nejrychlejší „to umí“ za více než 60 km/h).


Tropičtí motýli: 5. duben - 1. květen 2011, BZ Troja – skleník Fata Morgana, út – ne 9 – 18 h , na Velikonoční pondělí, tedy 25.4., též otevřeno

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio