Chagall, Malevič, Kandinskij - soud v Ostravě řeší padělané obrazy

5. duben 2011

Krajský soud v Ostravě začal rozplétat kauzu, ve které figurují jména světoznámých malířů, jako je Chagall nebo Malevič. Pokus prodat padělané obrazy skončil v jedné z ostravských galerií a na poslední chvíli se podařilo zabránit podvodu za 40 milionů korun. Zatím se ví o šesti obrazech, které nemají s originálem vůbec nic společného.

Marc Chagall, hned vedle Vasilij Kandinskij anebo podpis Kazimira Maleviče. Kdyby šlo o skutečné originály, byla by improvizovaná výstava v ostravské soudní síni na titulcích všech světových uměleckých časopisů..

Před soudce pod dohledem eskorty dorazil pouze podnikatel Miroslav Simon. Druhý obžalovaný, bývalý prezidentský kandidát Jiří Včelař Kotas chybí. Je neznámo kde. Údajně v zahraničí.

Státní zástupce Dušan Táborský potvrzuje, že za jeden obraz chtěli od zájemce 4 miliony korun. Skutečná hodnota nedosahuje ani jedné tisícovky.

"Máme k dispozici znalecký posudek z Národní galerie v Praze a ten říká, že obrazy mají hodnotu rámu, oleje a plátna," dodává Táborský.

Pachateké si opatřili falzifikáty od padělatelské dílny někde v západních Čechách, vydávali se za majitele obrazů a schůzku s vážným zájemcem si domluvili v ostravské galerii Chagall.

"Oběma obžalovaným hrozí odnětí svobody na pět až deset let," upřesňuje ostravský státní zástupce.

Pravost obrazů posuzoval na místě schůzky šéf galerie Petr Pavliňák. Požádal ho o to sám kupující. Zarazilo ho hlavně to, že někdo nabízí v Česku špičková díla pod skutečnou tržní cenou. A pak se podíval zblízka.

"Jednalo se o autory, kteří tvořili v rozmezí zhruba 60 let, ale u všech obrazů byly použité stejné materiály a stejné barvy," uvedl Pavliňák. Naznačuje to, že díla pravděpodobně namaloval jeden a tentýž člověk.

Obžalovaný Miroslav Simon obvinění odmítá a u soudu řekl pouze to, že vše kolem jeho osoby je provokací ze strany policie.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu