Aspirin versus rakovina slinivky

5. duben 2011
Monitor

Užívání aspirinu alespoň jedenkrát za měsíc je spojeno s významným snížením rizika rakoviny slinivky.

O tomto závěru své práce referovali výzkumníci z americké Mayo Clinic v Rochesteru na 102. výročním meetingu Americké asociace pro výzkum rakoviny, který se v těchto dnech koná v Orlandu na Floridě. Do studie vědci zařadili víc než 900 pacientů s rakovinou slinivky a víc než 1200 zdravých lidí ve věku nad 55 let. Prostřednictvím dotazníků zjišťovali, jak často tito lidé užívají aspirin, nesteroidní protizánětlivé léky jako je například ibuprofen a léky, v nichž účinnou složku představuje paracetamol.

Výsledky studie ukazují, že lidé, kteří si vezmou aspirin alespoň jednou za měsíc, mají o 26 % nižší riziko rakoviny slinivky než ti, kteří jej pravidelně neužívají. U nesteroidních protizánětlivých léků a léků na bázi paracetamolu se tento příznivý účinek neprojevil. Studie tak přinesla další důkazy o tom, že obyčejný aspirin by mohl do jisté míry chránit před jednou z nejvražednějších forem rakoviny. Udává se, že déle než jeden rok po stanovení diagnózy přežívá méně než 5 % pacientů s rakovinou slinivky a déle než pět let pouhé 1 %.

Zdroj: American Association for Cancer Research

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.