6. dubna 2011

6. duben 2011

Madagascar Slim - Good Life Good Living

Vzrůstající migrace obyvatelstva přináší překvapení. Tak například, mnozí z těch nejlepších afrických hudebníků žijí daleko za hranicemi svého mateřského kontinentu, a navíc v dramaticky odlišných klimatických podmínkách. Kytarista dnes známý pod uměleckým jménem Madagascar Slim se narodil před 55 lety v Antananarivu, hlavním městě ostrova Madagaskar, a do Kanady přijel studovat angličtinu a účetnictví. Svoji první skupinu založil už jako student, a dnes hraje s několika mezinárodně uznávanými projekty a je držitelem tři cen Juno, které jsou obdobou amerických Grammy.

K jeho úspěchům mu bezesporu napomohl jak jeho africký původ, tak i všestrannost. Madagascar Slim se prosadil jednak jako bluesový kytarista, a také jako spoluhráč dalších afrických hudebníků v kytarovém all-star-bandu African Guitar Summit. Vedle toho natáčí i sólová alba: v dnešní Mozaice vám představíme poslední z nich, Good Life Good Living, Dobrý život dobré živobytí. Z nahrávek čiší vynikající nálada, jako kdyby vznikly v nejlepší muzikantské společnosti ve studiu, o to větším překvapením je zjištění, že všechny nástrojové party si natáčel autor sám - a že se tedy jedná o skutečně o sólové album.

Socialize

Boribory

Malagaština, jazyk jímž se hovoří na Madagaskaru, je pověstná dlouhými slovy i vlastními jmény, a mnozí z hudebníků raději volí pseudonym, protože dobře vědí že jejich dlouhé rodné příjmení by ve světě nikdo nedokázal vyslovit. Tak například, vlastní jméno Madagascar Slima zabírá v tištěné formě téměř celý řádek textu - ale název té další skladby je vedle toho relativně snadný: Fankahalana, píseň o dualitě dobra a zla. .

Fankahalana

Neny Malala

Madagaskar je krásný, i když chudý ostrov, a není tedy divu, že Madagascar Slimovi se v jeho nové vlasti, Kanadě, stýská, o čemž zpívá v další písni: "Měl jsem sen, že se mi tak stýskalo, že jsem sedl do letadla, ale protože jsem ho neuměl řídit, nepoznal jsem jestli jsem ještě nad Kanadou nebo už nad Afrikou - a z toho vzniklo slovo, MadaKanadaAfrika" - a právě o tomto snu je další skladba, Take Me Home, Vezmi mě domů.

Take Me Home

Sitaka

Miara-dia

Good Life

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Madagascar Slim

Spustit audio