Řidiči pozor, žáby mají přednost!

6. duben 2011

S příchodem jara začíná migrace žab. Cílem žabí pouti ze zimovišť je nejbližší rybník nebo vodní nádrž, tedy prostředí vhodné pro rozmnožování. I v Karlových Varech mají obojživelníci oblíbené místo, pokud jim ale v cestě stojí frekventovaná komunikace, může se jim stát osudnou. Lokalitou s patrně největší frekvencí putujících ropuch obecných a skokanů hnědých je tradičně okolí jezírka Malé Versailles, město se proto už po několikáté rozhodlo uspořádat v ulicích Křižíkova a Na Krachu záchrannou akci, jakk uvádí mluvčí karlovarské radnice Michaela Kousalová.

V Křižíkově ulici je už umístěna informativní značka a v ulici bude během několika dubnových nocí od 20:00 do 06:00 zcela uzavřen provoz pro automobily. Migrace obojživelníků však probíhá ráno i večer. Proto je třeba věnovat pozornost silnici i v tomto čase a brát na ně ohled.

Dalším místem, kde teď mají žáby přednost, je lokalita U Krachu v Hůrkách. Jedním z opatření, které má zabránit úhynům obojživelníků, je použití speciálních zábran. Plastové fólie znemožní žábám vstup do cesty. Přes silnici je pak přenesou ochránci přírody, kteří je vždy jednou za den seberou u zábrany. Zároveň jsou zde nainstalovány dvě informativní značky s dodatkovou tabulkou Pozor žáby.

žába a silnice

Provoz autobusů Městské hromadné dopravy nebude v těchto lokalitách nijak omezen. Délka opatření je odhadována na zhruba dva týdny. Záležet ale bude na průběhu počasí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio