Přírodní rezervace bledulí Ostrolovský Újezd

Tak jako obvykle nyní nebudeme sedět doma, ale pojedeme na výlet s Jihočeským cestováním. Třeba vás inspirujeme na nadcházející víkend. První tip Jihočeského cestování je hlavně pro vás, kdo máte rádi přírodu. Zajedeme se totiž podívat do přírodní rezervace bledulí, kterou najdete čtyři kilometry jihozápadně od Borovan směrem na Trhové Sviny.

Přírodní rezervace je v mapě značená pod názvem Ostrolovský Újezd, jmenuje se tedy úplně stejně jako vesnička, u které se nachází.

Právě lokalita Ostrolovský Újezd byla přírodní památkou vyhlášená už v roce 1974 a Romana Kostohryzová se na ní zajela podívat se Zdeňkem Klimešem z ochrany krajiny Krajského úřadu.

Nedaleko Ostrolovského Újezdu s přírodní rezervací bledulí najdete ještě dvě menší rezervace bledulí, a to vzdálenou Pašínovickou louku a Zámek.

Cíl: Přírodní rezervace bledulí Ostrolovský Újezd
Dostupnost:
- 4 kilometry jihozápadně od Borovan směr Trhové Sviny, hned za obcí Ostrolovský Újezd
Přístupné: kdykoliv, ale nejlépe v době květu bledulí na jaře od poloviny března do počátku dubna (podle počasí)
Doporučení: doporučujeme vstup s holínkami
Vhodné pro: všechny věkové kategorie


Zvětšit mapu
autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.