Jak rychle rostou ptačí mláďata

8. duben 2011

Uměle odchovaná mláďata - pelikán skvrnozobý a čáp marabu opustí brzy odchovnu v Pavilonu Ptačí svět. Návštěvníci je zde uvidí naposled tento víkend.

V odchovně pavilonu Ptačí svět mají návštěvníci možnost pozorovat mláďata ptáků, o které se nemohou starat vlastní rodiče. Péči a krmení přebírají ošetřovatelé a jde jim to opravdu dobře. Zoolog Mgr. Michal Podhrazský sdělil, že: „mládě marabu afrického, které se vylíhlo před 59 dny a vážilo 90,5 gramů, dnes už denně spořádá čtyři až šest asi patnácti centimetrových ryb a k tomu čtyři až šest myší. Váží nyní 5 160 g. Podobně je na tom i mladší pelikán skvrnozobý, který se vyklubal před 54 dny. Po vylíhnutí vážil pouhých 89 gramů, dnes má 3 410 gramů. Stejně jako mladý marabu i pelikán sežere v odchovně denně kolem pěti až sedmi větších ryb“.

Oba mladí ptáci odchovnu již brzy opustí a připojí se ke skupinám dospělých ptáků obou druhů. O tomto víkendu je v odchovně pavilonu Ptačí svět uvidíte naposledy. Využijte jedinečné příležitosti podívat se na tyto nádherné ptáky, oddělené od vás pouze sklem, opravdu z očí do očí.

Marabu africký
autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio