Cesty do vesmíru budou škodit srdci

8. duben 2011
Monitor

Předpokládá se, že v relativně dohledné době budou lidé cestovat nejen na Měsíc, ale také na Mars. Pobyt v kosmickém prostředí však může závažně poškodit jejich kardiovaskulární systém.

Nová studie vědců z Alabamské univerzity v Birminghamu je další, která dokazuje, že pobyt ve vesmíru není pro lidskou rasu dvakrát zdravý. Vědci vystavili pokusná zvířata radiaci iontů železa, které se hojně nacházejí v kosmické prostoru. Výsledky experimentu demonstrovaly, že toto „kosmické“ záření urychluje ucpávání aorty a krčních tepen, a o bez ohledu na to, jak vysokou či nízkou hladinu cholesterolu měla pokusná zvířata a jak cirkulovaly jejich bílé krvinky. Také stav už existujících aterosklerotických plátů se výrazně zhoršil.

Je dobře známo, že expozice pozemské radiaci - ať už při radiačním léčení rakoviny nebo například po výbuchu atomové bomby - je spojena se zvýšeným rizikem aterosklerózy. Kosmická radiace se však od rentgenových paprsků a dalších zdrojů záření na Zemi podstatně liší a je obtížné určit její nebezpečnost pro člověka. 24 astronautů, kteří si pobyli na Měsíci v rámci programu Apollo a byli tak vystaveni vysokým dávkám kosmického záření, představuje příliš malý vzorek. U pokusných myší však už ve 13. týdnu simulovaného pobytu v kosmu došlo k nevratnému ztluštění stěny tepen. Další výzkum by měl odhalit mechanismus tohoto poškození a také možnosti, jak by se mu budoucí vesmírní cestovatelé mohli bránit.


Zdroj: University of Alabama at Birmingham, Radiation Research

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.