Sledujte líhnutí vzácných ibisů skalních

11. duben 2011

Projekt "Líhnutí waldrapů" přiblíží odchov vzácného druhu tažného ptáka, který byl v Evropě zhruba před 300 lety zcela vyhuben. Jde o ibise skalního (Geronticus eremita), označovaného podle německého jména waldrap, který je v současné době řazen do kategorie kriticky ohrožených druhů a jehož úspěšnému odchovu se Zoo Praha věnuje již desítky let.

Charakteristickým znakem ibise skalního je neopeřená hlava s prodlouženými pery v týle. Nehnízdí jako ostatní ibisové na stromech, ale na skalních útesech, kde si staví jednoduché hnízdo z větví.

„Voliéru ibisů jsme osadili dvěma kamerami,“ popisuje Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. „Uživatelé internetu tak budou mít jedinečnou příležitost sledovat dění na hnízdě – od nakladení vajec, přes líhnutí mláděte až po první týdny rodičovské péče.“

Podle předpokladů samice naklade v první polovině dubna dvě až čtyři vejce. Inkubační doba vajec je 25 až 26 dní, poté nastane líhnutí. Mládě zůstává ve hnízdě ještě zhruba další dva měsíce – je závislé na rodičích, kteří se do hnízda pravidelně vracejí s potravou.

„První kolonii těchto vzácných ptáků máme od roku 1985 a přestože jsme kvůli povodním v roce 2002 museli na pár let chov přerušit, celkem se zde vylíhlo už 130 mláďat,“ uvedl Antonín Vaidl, kurátor ptáků Zoo Praha.

Ibis skalní

V zoologických zahradách žije více ibisů skalních než ve volné přírodě. Současný výskyt je omezen na stálou populaci v Maroku, polokrotkou kolonii vázanou na člověka v Turecku a jedinou migrující populaci v Sýrii objevenou teprve v roce 2002.

„Luboš Peške, který byl jednou z klíčových osobností projektu Africká odysea, se později věnoval satelitnímu sledování ibisů skalních,“ podotýká Bobek. „Byl tím, kdo po našich čápech označoval vysílači ibisy skalní hnízdící právě v Sýrii.“

Internetový přenos líhnutí mláďat vzácných ibisů skalních najdete zde. Články přiblíží mimo jiné zapojení Zoo Praha do projektu rakouského Waldrapteamu, jehož cílem je vytvoření středoevropské populace hnízdící v rakouských Alpách.

autor: Zoo Praha
Spustit audio