Tomáš Dvořák: Historie v zážitcích

12. duben 2011
Vstupte!

Dnešní rozhovor v pořadu Vstupte! přibližuje zákulisí přípravy moderních historických výstav a také některé nové trendy našeho i evropského výstavnictví. Hostem je Tomáš Dvořák, vedoucí oddělení historických sbírek Muzea hlavního města Prahy.

Mgr. Tomáš Dvořák se narodil v roce 1973. Studoval na Filozofické a Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Později pracoval jako historik ve Středočeském muzeum v Roztokách u Prahy. V letech 2001 – 2003 byl členem archivní rešeršní skupiny Kanceláře pro oběti nacismu Česko-německého fondu budoucnosti.

Od roku 2003 působí v Muzeu hlavního města Prahy jako kurátor historické sbírky dokumentace 20. století, od roku 2009 jako vedoucí oddělení historických sbírek. Badatelsky a publikačně se zejména zaměřuje na období první republiky a dějiny všedního dne v 19. a 20. století. V roce 2008 byl spoluautorem výstavy Pražské kavárny a jejich svět a rovněž jedním z autorů stejnojmenné doprovodné publikace. V roce 2010 autor výstavy Pražské výletní restaurace i doprovodné publikace se stejným názvem.

Pražské výletní restaurace - Barrandovské terasy

Zítra ve Vstupte!

Téma: radiační havárie a hygiena záření patří v zítřejším Vstupte! rozhovoru s prof. Vladislavem Klenerem ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.