Loukamosaic tentokrát v Konírně Trojského zámku

11. duben 2011

Unikátní umělecké dílo Loukamosaic, společné umělecké dílo dětí a dospělých z celého světa, bude od 13. dubna do 28. dubna 2011 vystaveno v prostorách Galerie Hlavního města Prahy, v Konírně zámku v Troji.

Dne 20. dubna 2011 se v rámci výstavy uskuteční slavnostní večer s koncertem a happeningem. Začátek je v 18 hodin. Od dubna do října 2011 budou v prostorách zámku pořádány umělecké workshopy pro děti i dospělé. Formou uměleckých workshopů jsou do projektu integrování nevidomí i jinak hendikepovaní.

Při uměleckých workshopech tvoří děti i dospělí malé individuální mozaiky a také společné velké mozaiky. Pro děti jsou připraveny edukativní hry inspirované unikátní výzdobou Trojského zámku a obdobím antiky. Ve spolupráci s Botanickou zahradou budou koncipovány kvízy s tématikou rostlin.

Spolupráce

Pro tvorbu individuální mozaiky bude připraven komplet Loukamosaic, který obsahuje materiál pro 2 šestiúhelníkové mozaiky, certifikát účasti, sběratelský tisk s reprodukcí kresby rostliny a s číslem pro identifikaci mozaiky, kterou tvůrce zapojí do projektu. Druhou mozaiku si ponechává. Nevidomí skladatelé používají speciálních mozaikových částic s Braillovým písmem. „Jeden umělec by takovéto různosti při tvorbě květů Loukamosaic nebyl schopen,“ říká Michal Bouzek, akademický sochař a autor projektu.

Loukamosaic je uměleckým konceptem akademického sochaře Michala Bouzka a malířky Lucie Crocro. Jedná se o společné umělecké dílo, které propojuje tvůrce rozdílného věku z různých koutů světa tvorbou individuálních a skupinových mozaik. Od roku 2005 bylo zorganizováno přes 250 umělecko-edukativních workshopů pro děti, dospělé. Doposud si šestiúhelníkovou mozaikovou květinu sestavilo více než 5000 tvůrců. V rámci projektu je realizován charitativní záměr – pro děti z dětských domovů a nevidomé jsou pořádány workshopy bezplatně. Součást nazvaná Barvy slov umožňuje nevidomým komponovat vlastní barevné mozaiky pomocí připravených keramických částic s Braillovým písmem. Loukamosaic je vystavována v muzeích, galeriích a botanických zahradách. V budoucnu si ji budete moci prohlédnout na stálém symbolickém místě. Loukamosaic je metaforou pro společenství rozkvetlé louky.

Společná výstava uměleckého díla Loukamosaic v prostorách Českého Muzea Hudby – Praha 2009

Více informací o projektu naleznete zde.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio