Asteroid, který pronásleduje Zemi

11. duben 2011
Monitor

Země má svého vesmírného pronásledovatele. Je jím asteroid, který krouží po stejné oběžné dráze, ale drží se v uctivé vzdálenosti.

Asteroidy blízké Zemi mají obvykle velmi excentrické dráhy, ale výjimky jsou možné. Planetka 2010 SO16, o které astronomové vědí teprve od loňského podzimu, se nachází na prakticky stejné oběžné dráze jako naše planeta. V průměru měří 200 až 400 metrů, ale možné kolize s ní se v dohledné budoucnosti obávat nemusíme. Planetka se totiž chová způsobem, který astronomové z Armaghské observatoře v Severním Irsku s nadsázkou označují za „terrafobní“, k naší planetě se nikdy nepřiblíží víc než na vzdálenost 19 milionů kilometrů.

Počítačové modely ukazují, že dráha 2010 SO16 je stabilní nejméně 250 000 let a nejméně dalších 200 000 let taková zůstane. Na podobné oběžné dráze se nacházejí ještě tři další, mnohem menší planetky. Ty jsou však méně stabilní a Zemí pronásledují jen několik tisíc let. Původ planetky 2010 SO16 zatím zůstává záhadou. Mohlo by jít o těleso pocházející z pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem, ale také o pozůstatek dávné kolize, která vytvořila Měsíc.

Zdroj: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.