Ohlušení hlavonožci

14. duben 2011

Problematika hluku v mořích a oceánech je obvykle spojována s kytovci. Nová studie však dokazuje, že neméně zranitelní mohou být i hlavonožci jako jsou chobotnice a sépie.

Je prokázáno, že znečištění hlukem vytvářeným lidskou činností vyvolává změny chování u delfínů, velryb a dalších kytovců, kteří zvuk využívají k vnitrodruhové komunikaci. Existuje však podezření, že hluk o nízké frekvenci, který ve velkém rozsahu produkují různá zařízení a doprava u pobřeží, poškozuje i jiné formy mořského života. Například v letech 2001 a 2003 bylo po střelbě z člunů u pobřeží Asturie nalezeno množství mrtvých krakatic. V jejich smyslových orgánech byly nalezeny velké léze a zkoumání vyloučilo jinou příčinu než právě hluk.

Španělští vědci nyní studovali vliv nízkofrekvenčního hluku – podobného tomu, s jakým se setkaly krakatice podél břehů Asturie – u čtyř různých druhů hlavonožců. Dohromady 87 olihní obecných (Loligo vulgaris), sépií obecných (Sepia officinalis), chobotnic pobřežních (Octopus vulgaris) a kalmarů létajících (Illex coindeti) vystavili krátkým zvukům o frekvenci mezi 50 a 400 Hz a poté prozkoumali jejich statocystu. Tato balonovitá struktura vyplněná kapalinou má podobnou funkci jako vestibulární systém obratlovců a hlavonožcům i jiným bezobratlým živočichům pomáhá udržovat rovnováhu a orientovat se v prostoru.

Logo

Výsledky studie potvrdily, že statocysta se podílí na vnímání nízkofrekvenčních zvuků. Po expozici došlo k poškození vláskových buněk, které následoval otok nervových vláken a po několika hodinách také vznik velkých lézí. Všichni zkoumaní hlavonožci tedy utrpěli závažné akustické trauma, které by v přirozeném prostředí narušilo jejich schopnost orientovat se, vyhýbat se predátorům, lovit potravu a rozmnožovat se. Jinými slovy, následky traumatu by pravděpodobně nebyly slučitelné se životem. Studie španělských vědců je první, která prokázala, že nízkofrekvenční hluk zraňuje i bezobratlé živočichy. Logicky se nyní nabízejí otázky, jaká další zranění hluk u bezobratlých vyvolává a jestli jeho narůstající úroveň nemůže postihovat celý oceánský ekosystém.

Frontiers in Ecology and the Environment

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.