Druhé ostravské slůně saje mléko a odpočívá

13. duben 2011
Zprávy , Zprávy

S napětím čekali pracovníci ostravské zoologické zahrady, jak přečká čerstvě narozená sloní samička svou první noc. Zažili jen malé drama, když si po porodu vyčerpaná matka chtěla odpočinout. Jinak je zatím vše v pořádku.

Malá samička začala vystrašeně křičet ve chvíli, kdy po porodu vyčerpaná Johti ulehla na zem. Ležící máma byla totiž pro samičku naprosto neznámá a nejistá situace, a tak to dávala hlasitě najevo.

„Johti se okamžitě zvedla, aby svého potomka uklidnila. Ráno už zřejmě také unavená samička sama ulehla, aby nabrala další síly. Tady se naštěstí Johti zachovala, na rozdíl od prvorodičky Vishesh, jako zkušená máma,“ popsala mluvčí ostravské zahrady Šárka Kalousková.

Když se poprvé položil sloní sameček, začala Vishesh panikařit a byla velmi nervózní, co se s jejím mládětem stalo. Ze strachu o mládě se je snažila dost neohrabaně a razantně probudit a postavit na nohy.

„Johti byla ale naprosto v klidu a bedlivě dohlížela na ležící mládě. Od té doby se samička uložila k odpočinku již několikrát. Dobu mezi spánkem samozřejmě vyplňuje pravidelným sáním mateřského mléka,“ dodala mluvčí.

Každodenní sloní program v pavilonu je s ohledem na čerstvé mládě opět omezen. Neprobíhá ani pravidelné cvičení s Johti, pozastaveno bylo i sprchování tlakovou vodou.

„Johti ale s ošetřovateli spolupracuje, nechala se bez komplikací i s malou samičkou přehnat do vedlejšího boxu, aby se v tom jejím mohlo uklidit,“ uzavírá Kalousková.

autor: tif
Spustit audio