Povinné reflexní vesty pro motorkáře v nedohlednu

14. duben 2011

Je to až s podivem, ale poslední anketa na našich internetových stránkách skončila remízou. Naše otázka, zda by měli mít motorkáři povinné reflexní oblečení, vás totiž rozdělila téměř přesně na dvě poloviny – konkrétně 53 procent bylo pro zavedení této povinnosti a 47 procent proti. Motorkáři však patří k těm, kterých se řidiči aut často bojí, nemají je rádi a vyčítají jim, že jezdí příliš rychle a oni nemají čas na ně reagovat.

Proč je tedy nějak neodlišit? „Měli by být odlišeni buď reflexními vestami, nebo reflexními pásky. Existují také výrazné přilby na motorku nebo je možné mít na motocyklu výraznou barvu. To už je na každém motorkáři, jako cestu ke zviditelnění se zvolí.“
„Mohli by mít výraznou přilbu na motorku, ne jen černou.“
„Nějaké reflexní prvky na oblečení by v městském provozu určitě být měly. V běžném provozu je to svícení a samozřejmě předvídavost motorkáře, protože bez ní skončí špatně,“ odpověděli lidé dotázaní v naší pouliční anketě.

Ovšem to není jediný názor. „Rychlost motorek je stejně tak vysoká, že to podle mě moc nepomůže. Když vidím motorkáře na dálnici, je to otázka vteřin.“ A to je bez diskuse. Vždyť 200 metrů ujedeme při 50 km/h za 14 sekund, při 90 km/h za 8 s a při 130 km/h za 5,5 s, a to nemluvíme o rychlostech výrazně nad limity, kterými, a přiznejte to i vy motorkáři, občas někteří jezdí. Při 180 km/h proletí motorka 200 metrů už za 4 sekundy.

Dalším neoddiskutovatelným faktem je velikost motorkáře oproti autu. Silueta motorky s jezdcem, přestože svítí, je daleko snáze přehlédnutelná než daleko větší auto se dvěma světly. To je jedna z nejčastějších příčin tragických nehod motorkářů. Nepřiměřená rychlost motorky a nedání přednosti ze strany řidiče auta, který něco takového nečekal nebo přehlédl. „Bohužel s motorkáři je řada dopravních nehod, kdy řidič osobního vozu nedá přednost motorkáři. To jsou neustále ty stejné příčiny dopravních nehod,“ konstatuje šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Na druhou stranu je pravda, že sami motorkáři se o své zviditelnění začínají starat ve větší míře. „Řada motorkářů i díky vedeným diskuzím na ministerstvu už pochopila problematiku a sami začali používat reflexní doplňky, například přímo motocyklové oděvy vybavené řadou reflexních prvků, díky kterým jsou lépe vidět.“

Potvrzují to i zkušenosti z obchodů s motorkářským oblečením. Bezpečnost nad vzhledem však zatím neupřednostňují všichni motorkáři. „Jsou to určité typy lidí. Kdo jezdí například na chopperu, takové oblečení si neoblékne. Většinou jsou to lidé s většími a silnějšími motocykly, ovšem nezáleží na stroji, ale na typu člověka,“ potvrzuje Luboš Čámský ze serveru Yshop.cz.

O tom, že by reflexní prvky na oblečení byly pro motorkáře povinné, se na odborné úrovni diskutuje už dlouho. Zatím však hodně teoreticky. Také na jednání komise, která se změnami předpisů nedávno zabývala, se o tom mluvilo, ale výsledek? Zatím nic. Jak to bude s komisí dál už neví v tyto dny vůbec nikdo. Odpovědnost tedy bude zatím stále na motorkářích samotných. Naštěstí, jak je vidět, se jich čím dál víc má natolik rádo, že jim reflexní oblečení nedělá problém.

autor: pgj
Spustit audio