15. dubna 2011

15. duben 2011

Les Voix Du 7Sóis - Live In Vila Real De Santo António

Festival Sete Sois Sete Luas, tedy Sedm sluncí sedm lun, je putovní hudební akce, každý rok se totiž stěhuje do jiného hostitelského města, ale vždy se koná v oblasti Středozemního moře či nejbližšího okolí, což byl i případ loňského ročníku: festival hostilo přímořské město Vila Real De Santo António v Portugalsku, které leží západně od Gibraltaru, brány do Středozemního moře, a exaktně vzato patří tedy už do oblasti Atlantického oceánu. Festival má svoji stálou kapelu, jejíž složení věrně sleduje základní ideu festivalu: členové pocházejí z různých míst středomořského pobřeží - zpěvačka je z Izraele, hráč na bouzouki a další strunné nástroje je z Itálie, basista z Chorvatska a druhý zpěvák ze Španělska. Album Live In Vila Real De Santo António vzniklo - jak napovídá název, na loňském ročníku v portugalském Vila Real.

Ophelia

Andorinha

Stálá kapela festivalu Sedm sluncí sedm lun má smíšený francouzsko-portugalský název Les Voix Du 7 Sóis [Le voa dy set soiš], tedy Hlas sedmi sluncí - a jeho hlavní zpěvačkou je Talya Solan z Izraele, kterou jsme mohli slyšet před několika lety u nás na festivalu Colours of Ostrava, kde hostovala s čistě izraelskou skupinou The Israeli Ethnic Ensemble. Poslechněme si ji teď jako Hlas 7 sluncí, v hebrejské milostné písni Shir Ahava.

Shir Ahava

Rumbalkan

Repertoár skupiny Les Voix Du 7 Sóis, Hlas sedmi sluncí, hranice domovského regionu, tedy Středozemního moře, daleko přesahuje. Zásluhy na tom má opět izraelská zpěvačka Talya Solan: populaci její vlasti totiž během posledního půlstoletí obohatilo několik migračních vln z afrických zemí či středního Východu. Během jedné z nich přesídlili do Izraele imigranti z židovských komunit v Jemenu, kteří s sebou přivezli velmi unikátní hudbu. A právě z Jemenu je následující skladba, Poslouchej moji modlitbu.

Listen To My Prayer

Nilo Azul

Pequenas Memórias: Dedicated To José Saramago

Pena De La Prateria

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Stefano Saletti

Spustit audio