Hudba karibských trosečníků

15. duben 2011

“Jsme farmáři, potravu i bubny si vyrábíme z přírodních zdrojů. Do supermarketů nechodíme," říkají muzikanti garifunského etnika. "Většinou bydlíme u moře, ale pokud nás chcete najít, musíte dobře hledat, dáváme přednost ústraní.”

Aurelio Martinez, dnes nejvýznamnější garifunský muzikant, by se možná nikdy nenarodil a jeho hudba by zcela jistě nevznikla, kdyby roku 1635 nedošlo k na první pohled tragické námořní události: u karibského ostrova Svatý Vincent ztroskotaly dvě španělské lodi. Ale protože to byly lodi otrokářské, které přivážely Afričany z Nigérie, nakonec se jednalo o událost šťastnou: většina otroků se zachránila a žili opět jako svobodní lidé - až do doby, kdy se ostrova zmocnili Britové, kteří Garifuny deportovali, následkem čehož potomci tohoto unikátního etnika dnes žijí v Guatemale, Hondurasu a Belize.

Hudba Garifunů byla roku 2001 zařazena UNESCem na seznam Nehmotného bohatství lidstva a z ohroženého hudebního druhu se stává atraktivní trend. Garifunové jsou také pověstní tvrdohlavostí a hrdostí. Když se plánovalo pokračování úspěšného filmu Piráti z Karibiku, s Johnnym Deppem v roli piráta Jacka Sparrowa, jeho součástí měla být opulentní hostina, v níž jsou Garifunové líčeni jako primitivní kanibalové: “Uprostřed filmu domorodci Jacka Sparrowa zajmou a vychloubačného piráta si opečou na rožni jako kebab.” Národní rada Garifunů v Belize zareagovala ostře: kanibalismus je mýtus, Garifunové byli obávaní jako stateční válečníci, bránili národní suverenitu proti Britům, tehdy nejlépe vybavené armádě na světě.

02312019.jpeg

Nové album Aurelia Martineze Laru Beya vám představí Petr Dorůžka v Čajovně 18. dubna. Vydala je prestižní britská značka Real World a u nás je už několik týdnů k mání v distribuci nezávislého vydavatele Indies.

Spustit audio