Zoo Liberec má první letošní mládě takina

18. duben 2011

Zoo Liberec má od soboty své první letošní mládě vzácného takina čínského (Budorcas taxicolor bedfordi). Mládě (dosud neznáme pohlaví) se narodilo 10letému samci Adamovi (je to jeho již 9. mládě) a 5leté samici Cadence (2. mládě). V nejbližší době přitom čekáme ještě další dvě mláďata – od 11leté samice Evy a o 7 let mladší samice Báry.

Až dosud se v Zoo Liberec narodilo 9 mláďat takina čínského (4 samci, 4 samice, jedno neurčené pohlaví), chov přitom začal až v roce 2002, kdy jsme pár Adama a Evu přivezli ze zoo v čínském Pekingu. O den dříve než v Liberci se navíc narodilo mládě takina i v Tierparku Berlín, kam jsme loni zapůjčili dva samce a jednu samici (Betty). Otcem všech mláďat je Adam. Liberecké mládě je již k vidění ve venkovní expozici. ZOO Liberec je jediným chovatelem takina čínského v Evropě, kromě Berlína lze ale toto zvíře vidět ještě v zooparku Chomutov – samec Golda narozený v roce 2004 (všechna zvířata jsou zatím v majetku ZOO Liberec).

Co víme o takinech?
- Obývají horské oblasti Himálaje (Indie) a západní Číny (Assam, Mishmi, S´chuan, Shensi) v nadmořské výšce 2000 – 4500 m, kde žijí v lesních a hustých porostech zakrslých bambusů a rododendronů.
- Kvůli kultivaci krajiny, odlesňování a pytlačení pro vysoce ceněné maso byli téměř vyhubeni, a jsou proto zapsáni v Červené knize ohrožených zvířat (RDB).
- Dosahují následujících parametrů: výška 170 – 220 cm, hmotnost až 350 kilogramů, délka ocasu 15 – 20 cm, zatočené rohy dlouhé až 64 cm, dožívá se 12 až 16 let.
- Živí se trávou, listy, pupeny nebo výhonky, potravu přijímají brzy ráno a v pozdním odpoledni, nejaktivnější jsou přes den.
- Žijí v rodinných skupinách kolem 8 jedinců.

Mládě takina čínského
autor: ZOO Liberec
Spustit audio