Česká řeka - unikátní expozice Zoo Plzeň

20. duben 2011

V plzeňské zoologické zahradě znovu otevřeli venkovní expozici nazvanou Česká řeka. Představuje život v typické české řece od samotného pramene až po její ústí. Na doprovodné naučné trase se můžeme dozvědět mnoho zajímavostí o naší fauně a flóře.

Více podrobností o expozici nám prozradil Ing. František Hykeš.
Česká řeka simuluje řeku Úhlavu, která pramení na Šumavě, vede podél ní nejkratší turistická cesta v Plzeňském kraji a zároveň je to nejkratší naučná stezka v kraje.

Co všechno tu návštěvníci najdou?
Především samozřejmě ryby, které patří do českých vod. Celá česká řeka je rozdělena do čtyř pásem, tak jak jsou z rybářského hlediska děleny i jiné toky. Návštěvníci se tak setkají s rybami, které obývají horní toky, to znamená horské bystřiny, střední toky až potom ty dolní, tzv. líné toky, které patří především pomalým rybám, kaprům. Celá řeka končí velkým akváriem, což je rybník, v němž jsou hlavní atrakcí především tři bílí sumci, to je poměrně unikátní ukázka tří albínů.

Kromě ryb, setkají se tady návštěvníci s nějakými rostlinami nebo živočichy, kteří se v povodí Úhlavy vyskytují?
Samozřejmě, především bych chtěl upozornit na vydry, je to párek, samička se samečkem a s již odrostlým mládětem z loňského podzimu. Ptala jste se na rostliny, celou Českou řeku lemují vrby a další pobřežní porosty. Jsou to různé ostřice, potom z těch kvetoucích jsou to například pomněnky, blatouchy, vřes tu také kvete. Teď v nejbližší době tu rozkvetou jívy svými kočičkami, nechybí tu ani orobince, takže na podzim zdobí českou řeku všeobecně známé tzv. doutníky.

Při otevírání České řeky nikdy nechybí krásná najáda.

Českou řeku má na starosti pan Zdeněk Soukup. Co všechno je potřeba kolem České řeky teď na jaře dělat?
Teď na jaře se muselo hodně čistit a rozkrmit ryby, to je jediné, co je po zimě opravdu potřeba.

Zanáší se ta akvária hodně?
Rostou tu hodně řasy, takže čištění všech akvárií je potřeba dělat minimálně 2x v týdnu, stejně tak je tomu u vyder.

Kolik akvárií u vás návštěvníci najdou a co všechno za ryby v nich plave?
Máme tu šest akvárií plus výběh vyder a jeden rybník. A najdeme tu skoro všechny druhy ryb, které žijí v České republice. Dostali jsme metrového kapra, váží 19 kg! Je tu 6 úhořů, ti jsou dlouzí kolem jednoho metru. Jsou tu i plevelné ryby pro štiky, najdete tu sumce, okouny, líny, cejny, candáty, ježdíky, oukleje... Dohromady tu naleznete nějakých 40-50 druhů ryb.

Máte tady nějakého svého oblíbence?
Akorát ty vydry, protože jsou hravé. Člověk se s nimi trochu vyblbne. Hrajeme si při krmení „na schovávanou“.

Co mají vydry nejraději, čím je krmíte?
Nejradši mají bílou rybu anebo chlazená kuřata, rozdělená na čtvrtky. Od dubna pořádáme o víkendech a o svátcích vždy ve 13.00 hodin komentované krmení vyder, o prázdninách potom bude každý den. Návštěvníci mají krmení vyder rádi, vřele doporučujeme!

Česká řeka se skládá ze soustavy nádrží a akvárií o celkovém objemu zhruba 300 m3 vody. Největší akvárium představuje rybník o objemu 150 m3 vody, je pro lidi průchozí a je vybudován na 42 pilotech. Ve čtyřech rybích pásmech řeky, která začíná malým šumavským vodopádem, se návštěvník seznámí s říční faunou od perlorodek, raků, pstruhů, vyder a užovek až po velké sladkovodní ryby. Akvária prvních tří stupňů jsou spojena protékajícím potůčkem, čtvrté, obří akvárium - rybník, má vlastní filtrační systém.


autor: mkl
Spustit audio