Objevy a události týdne č. 16

17. duben 2011

Nejvyšší smetiště světa, orel v přímém přenosu, nová soukromá raketa ve vývoji, ISS ohrožena kosmickým odpadem, velký asteroid na cestě k Zemi.

Na nejvyšší vrchol světa Mount Everest se vydala výprava, jejímž cílem není dobýt vrchol, ale vyčistit horu od smetí, které na svazích nechávají horolezci. Může ho být až pět tun, a to přesto, že nepálská vláda zavedla velmi přísná pravidla. Tomu, kdo je poruší, hrozí zabavení složené finanční zálohy. Smetí budou snášet i vůdcové a nosiči jiných výprav. Za každý kilogram dostanou od úřadů asi 100 rupií.

Více než 100 tisíc diváků sledovalo začátkem dubna živě na internetu líhnutí tří mláďat orla bělohlavého v americkém státě Iowa. Stránka s nepřetržitým přímým přenosem z orlího hnízda má podobnou návštěvnost i teď. Kameru do hnízda umístil biolog Bob Anderson, který ji také na dálku ovládá z nedaleké chaty. Ve směně ho střídají dva dobrovolníci, dalších 23 lidí se stará o chod internetové stránky.

Americká společnost SpaceX vyvíjí novou raketu Falcon Heavy, která bude schopna vynést na oběžnou dráhu kolem Země náklad o hmotnosti až 53 tun; to je jednou tolik, co unese raketoplán. Poprvé by mohla startovat za dva roky. Loni v prosinci už společnost SpaceX dostala na oběžnou dráhu modul Dragon, ve kterém by za tři roky mohli létat do vesmíru američtí kosmonauti. Dojde-li k dohodě s NASA.

Posádce Mezinárodní kosmické stanice ISS hrozila několik hodin „evakuace“ do bezpečí dopravní lodi Sojuz, která u stanice kotví. 5. dubna se totiž k ISS nečekaně přiblížil úlomek čínského meteorologického satelitu Feng-jün 1C a protože k jeho odhalení došlo dost pozdě, nezbyl už čas na provedení bezpečnostní korekce letové dráhy stanice. Úlomek ji nakonec minul v bezpečné vzdálenosti pěti kilometrů.

8. listopadu proletí kolem Země asteroid o průměru asi 400 metrů; při svém největším přiblížení k nám bude blíže než Měsíc. Tak velký objekt minul Zemi těsně naposledy v roce 1976. Astronomové plánují sledovat nový asteroid radarem i za pomoci infračervených kamer, aby získali co nejlepší přehled o složení tohoto tělesa a jeho povrchu. Budou na něm přitom schopni rozlišit detaily od velikosti pěti metrů.

Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 16/2011, 16. – 22. dubna.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

Archiv rubriky

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio